News

Komentari 10

Vučković: Poljoprivreda počiva na obiteljskim gospodarstvima

Vučković: Poljoprivreda počiva na obiteljskim gospodarstvima

Ministarstvo poljoprivrede je na javnim konzultacijama o strategiji razvoja poljoprivrede istaknulo inovacije, mlade poljoprivrednike i udruživanje proizvođača kao temelj razvoja

Inovacije, mladi poljoprivrednici i udruživanje proizvođača među mjerama su na kojima treba temeljiti razvoj poljoprivrede, istaknuto je u četvrtak na javnim konzultacijama o izradi nacrta Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kazala da strategija dolazi u pravo vrijeme s obzirom da smo pred novim programskim razdobljem EU od 2021. do 2027. godine.

Napravljena je detaljna dijagnostika, a u budućnosti treba održati postojeće mjere koje su pridonosile razvoju ruralnog prostora te ih obogatiti novima, koje dobro utječu na inovacije.

- Moramo razvijati koncept 'pametnih sela', uložiti dodatne napore u udruživanje proizvođača, ali njegujući pritom obiteljska poljoprivredna gospodarstva na kojima počiva razvoj poljoprivrede, istaknula je Vučković te naglasila važnost inovacija, mladih poljoprivrednika, jačanja konkurentnosti i udruživanja poljoprivrednih proizvođača.

Ocijenila je da je zadnjih godina ostvaren značajan napredak u poljoprivrednom zakonodavstvu te spomenula zakone o poljoprivrednom zemljištu, poljoprivredi, zabrani nepoštene trgovačke prakse i zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 

Ponovila je kako se potpore poljoprivrednicima neće smanjivati te da će ministarstvo sukladno mogućnostima proračuna reagirati kada to bude potrebno, u slučaju tržišnih poremećaja.

Voditeljica Svjetske banke za Hrvatsku Elizabetta Capannelli je istaknula kako je poljoprivreda temeljni sektor u Hrvatskoj, no može još rasti. Danas je taj sektor malen, ali može biti veći kako u smislu produktivnosti tako i u smislu ukupnog doprinosa gospodarstvu, rekla je.

Ističe i kako je potrebno kreirati nove prilike za ljude koji se njime bave.

Hrvatska ima potencijal za razvoj poljoprivrede - dobra klimu, čist zrak, vodu, kvalitetno zemljište, a kao članica EU i mogućnosti financiranja iz EU fondova, rekla je Capanelli. 

No, upozorava da poljoprivredi treba transformacija, primjerice kroz uključivanje domaćih proizvođača na međunarodna tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede je 2018. pokrenulo izradu sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, prvenstveno s ciljem stvaranja podloge za preokretanje negativnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi.

S izradom analitičkih dokumenata završena je prva faza projekta. Ministarstvo će u suradnji sa Svjetskom bankom do kraja godine izraditi Stratešku viziju za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata.

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja će u konačnici poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku 2021.-2027. kojeg će Ministarstvo samostalno izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini EU-a.

Najčitaniji članci