News

Komentari 3

Vukovarci napravili strip o masakru nesrba na Ovčari

Vukovarci napravili strip o masakru nesrba na Ovčari

Danijel Rehak i Nenad Barinić iz Vukovara kroz strip 'Ovčara: Krik u noći’ vrlo su vjerno prikazali događaje iz '91. godine koji su šokirali cijeli svijet

Na sasvim originalan način dvojac iz Vukovara dosjetio se zabilježiti i javnosti predstaviti sve grozote koje su se tijekom rata dogodile u Vukovaru, osobito na Ovčari, gdje je ubijeno 200 ranjenika vukovarske bolnice. Voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina Danijel Rehak i profesionalni crtač vukovarske Policijske uprave Nenad Barinić ovih su dana izdali strip nazvan 'Ovčara: Krik u noći’, u kojem su kroz 30-ak ilustracija u boji i originalno kazivanje preživjelih branitelja, iskaze svjedoka pokajnika te zapise pronađene u masovnim grobnicama o događajima u noći masakra na Ovčari, prikazali krvoproliće koje je šokiralo cijeli svijet.
- Popratni tekst uz ilustracije zapravo je dio originalnoga, krvlju ispisanog, zapisa ubijenog branitelja koji smo pronašli poslije zločina na Ovčari. Strip počinje događajima u bolnici nakon okupacije grada, odvoženjem ranjenika prema Ovčari, batinanju i zlostavljanju ljudi. Prenosi i njihove osjećaje te misli kojima se opraštaju od obitelji znajući da idu na stratište. Završava odvoženjem na strijeljanje - kazuje autor teksta Danijel Rehak dodajući kako su neke likove, osobito pripadnike teritorijalnih postrojbi i JNA, u stripu nacrtali vjerodostojno, pa će ih Vukovarci vrlo lako prepoznati.
Intrigantnim ilustracijama moć je dao Barinić, kojemu je strip već godinama hobi, a inače svakodnevno izrađuje fotorobote kriminalaca u PU vukovarsko-srijemskoj .
- Ovo smo radili u spomen na sve poginule na Ovčari, a sva dobit od prodaje ide za održavanje Spomen-sobe. Nema govora o profitu. Želja mi je bila da cijeli svijet dozna što se ovdje događalo - kaže Nenad Barinić.
Strip će predstaviti javnosti, a prodavat će ga po simboličnoj cijeni u Vukovaru i u Spomen-sobi.

Najčitaniji članci