Obavijesti

News

Komentari 71

Vukšić u Srbiji: Dačiću prijeti sudbina Sanadera ako izgubi

Vukšić u Srbiji: Dačiću prijeti sudbina Sanadera ako izgubi
8

Aleksandar Vučić treba dvotrećinsku koaliciju da može mijenjati Ustav kako bi udovoljio Europu zbog Kosova. Rusija stoji iza Dačića jer žele zaštiti svoje poslove

VIDEO

Laburist Branko Vukšić, koji je ujedno i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, provodi treći dan u Srbiji promatrajući kako teku parlamentarni izbori. Upravo danas Srbija bira novu vlast na prijevremenim izborima, a oni koji pobjede vladat će do 2018.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

Bitka se vodi između Srpske napredne stranke na čelu s Aleksandrom Vučićem koji je do sada obnašao dužnost potpredsjednika vlade i socijalista Ivice Dačića , srpskog premijera.

- Sve analize ukazuju da bi Vučić mogao dobiti izbore i to s 45 posto glasova što znači da bi samostalno mogli formirati vlast. Kampanja je bila nikada kraća i nikada dosadnija. Stjecao se dojam da se radi o predsjedničkim, a ne parlamentarnim izborima. Tek pred kraj se zakuhalo i počelo se igrati prljavo - priča nam Vukšić o atmosferi u Srbiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Desanaderizacija Srbije', Dačić je Sanader

- Političari bruje o tome da bi Srbija nakon izbora provela "desanaderizaciju" po uzoru na Hrvatsku. Naime, mnogi upiru prstom u Dačića i njegove kolege govoreći da su se okoristili zahvaljujući političkim funkcijama na štetu srpskog proračuna. Spremaju se, kažu, velika hapšenja. S druge strane Dačića podržava Rusija koja radi veliki pritisak jer im je u interesu da Dačić postane ministar energetike . Imaju već dogovorene poslove s dosadašnjim premijerom. Teško je prognozirati što će se odigrati jer je Vučić beskompromisan. Sve se može očekivati - pojašnjava Vukšić. Dodao je kako će Vučić i ako dobije dovoljno glasova da samostalno složi vladu ili će ići u širu koaliciju.

- Trebat će dvije trećine ruku u Skupštini kako bi mogao nesmetano mijenjati Ustav, a to će biti nužno zbog usklađivanja s EU. Borisa Tadića najvjerojatnije čeka mjesto ministra vanjskih poslova, no svi ga kritiziraju da je prelijen da bi obnašao tu funkciju. Bit će zanimljiva i bitka za Beograd - dodaje Vukšić. Srpski mediji zadnjih dana puni su priča o Haškoj tužbi za genocid.

- Ne prođe ni jedan dan da medijski ne nasrću na Hrvatsku. Pišu kako su Hrvati njihove pobili i da je Hrvatska napravila genocid i slično . No političari ni jednom riječju ne spominju Kosovo ni Haške tužbe . Nisu se prepustili niskim političkim strastima koje im plasiraju mediji - kaže Vukšić.

Karamarko: Hrvatska bi Srbiji trebala postaviti uvjete za ulazak u EU

Postavlja se i pitanje kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske nakon njihovih, ali i nakon naših parlamentarnih izbora koji tek slijede. Primjerice šef HDZ-a Karamarko rekao je da bi Hrvatska trebala Srbiji postavljati uvjete za ulazak u EU. Nešto poput odnosa kakav je Slovenija svojevremeno imala prema nama.

- Šeks je pak rekao drugo da to ne treba raditi. Ja se slažem da ne trebamo ništa mi uvjetovati. Mislim da bi i Karamarko promijenio ploču kada bi došao na vlast što se nadam da neće. Bio bi pragmatičan kao i Vučić - kaže Vukšić koji je kao promatrač do sada proputovao cijelu Aziju, a čekaju ga putovanja u Makedoniju, Mađarsku i Ukrajinu.

Na pitanje koliko se izbori u Aziji razlikuju od naših kaže: "Bolje su organizirani. Zapravo svi su bolje organizirani od Hrvatske. Mi smo jedinstveni u svijetu, a znate zašto? Zato što se samo kod nas dan danas koriste kartonske kutije za ubacivanje glasova i kartonske pregrade . To nisam nigdje vidio osim u Hrvatskoj. Drugi imaju prozirne kutije i osvijetljene kabine - zaključio je Vukšić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor