News

Komentari 5

Washington špijunirao Angelu Merkel? Macron: 'Očekujemo objašnjenje, to nije prihvatljivo'

Washington špijunirao Angelu Merkel? Macron:  'Očekujemo objašnjenje, to nije prihvatljivo'

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka pozvali su u ponedjeljak Sjedinjene Države i Dansku da objasne optužbe za špijunažu nekih europskih dužnosnika, među kojima i njemačke kancelarke

"Ako je informacija točna, među saveznicima to nije prihvatljivo" i "još manje između saveznika i europskih partnera", reagirao je na kraju francusko-njemačkog vijeća ministara francuski predsjednik Emanuel Macron, čije je riječi odmah prisnažila njemačka kancelarka. 

"Držim do povjerenja koja ujedinjuje Europljane i Amerikance i među nama nema mjesta sumnji", dodao je.

"Zato očekujemo potpuno jasnoću. Tražili smo od naših danskih i američkih partnera sve informacije o tim otkrićima i o prošlim događajima i čekamo te odgovore." 

"Potvrđujem izjave Emmanuela Macrona", rekla je Angela Merkel.

"Umirila me činjenica da je danska vlada, s ministricom obrane također jasno dala na znanje što o tome misli. To je dobar temelj ne samo za razjašnjenje činjenica, već i za uspostavu odnosa povjerenja", dodala je. 

Prema istrazi danske javne televizije Danmarks Radio (DR) objavljenoj u nedjelju navečer i na nekoliko drugih europskih medija, Washington je najmanje do 2014. koristio dansku podmorsku kablovsku mrežu za prisluškivanje dužnosnika iz četiriju zemalja (Njemačke, Švedske, Norveške i Francuske). 

Ta se otkrića temelje na povjerljivom izvješću danske vojne obavještajne službe (FE).

Najčitaniji članci