Obavijesti

News

Komentari 10

Weber o Srbiji: 'Uočavam neki napredak ali ima tu još posla'

Weber o Srbiji: 'Uočavam neki napredak ali ima tu još posla'
1

Nije potrebna samo želja da se postane članicom EU, već moramo vidjeti spremnost za provođenje svih neophodnih koraka u tom procesu kako bi građani Srbije mogli živjeti u suvremenom društvu, poručio je Weber

VIDEO

Šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu da u Srbiji postoji spremnost za reforme i pristupanje Europskoj uniji, ali da proces eurointegracija podrazumijeva napredak u ostvarivanju potrebnih društvenih i političkih reformi.

- Važne su temeljne ideje koje dijelimo i ne radi se samo o tome da posao treba uraditi da bi se postalo članicom Europske unije - rekao je Weber upozorivši na zajedničke vrijednosti koje obuhvaćaju borbu protiv korupcije, uspostavu vladavine prava, slobodu medija, neovisnost institucija i stvaranje suvremenog društva.

Weber je govorio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nakon što se, zajedno s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, sastao s Vučićem. Naglasivši kako kod srbijanskog šefa države vidi spremnost za promjene i članstvo u EU, vođa EPP-a je ukazao na važnost modernizacije zemlje i ostvarivanje 'zajedničkih europskih vrijednosti i ideja koje dijelimo'.

Ono što nas približava nije samo želja da se postane članicom EU, već da vidimo spremnost za provođenje svih neophodnih koraka u tom procesu kako bi građani Srbije mogli živjeti u suvremenom društvu, poručio je Weber.

- Imamo tehničke detalje o razgovorima, ali je mnogo važnija spremnost za promjene. Naša poruka iz EPP-a je da je Srbija veliki prijatelj i učinit ćemo sve što možemo da joj damo kredibilnu europsku perspektivu - rekao je Weber istaknuvši da je posjet delegacije EP-a svjež signal potpore europskoj perspektivi Srbije i cijele regije. 

On nije konkretno odgovorio na pitanje novinara kada i koliko bi još pregovaračkih poglavlja Srbija mogla otvoriti, naglasivši kako vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu te kod predsjednika Vučića da Srbija postane članicom EU.

Vučić traži jasnije poruke o europskoj perspektivi Balkana

Naglasivši opredijeljenost Srbije za članstvo u Uniji i otvaranje novih poglavlja Vučić je od Bruxellesa zatražio jasnije poruke o europskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

- Želimo jasniju situaciju što to Europa vidi kao budući put proširenja. Ako im je to u redu hvala, ako nije - također hvala. Mi ćemo se ponašati racionalno i pragmatično i gledati šta sve trebamo uraditi za svoju zemlju“, istaknuo je Vučić nakon sastanka sa šefom zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu i izvjestiteljem EP-a za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Vučić je naglasio važnost toga da 'Srbija nastavlja svoj europski put' i istaknuo da s EU ima trgovinsku razmjenu od 67 posto, ali da se, unaroč opredijeljenosti za EU, ne odriče svojih intreresa i prijateljskih odnosa s Rusijom i Kinom i da to otvoreno govori 'svim zapadnjacima'.

- Ne znam hoće li nam (EU) otvoriti jedno ili dva poglavlja, a imamo četiri tehnički spremna za otvaranje. Bit će od nula do dva, a realno jedno - ocijenio je Vučić.

Europski dužnosnici sastat će se tijekom posjeta Beogradu i s predstavnicima oporbe.

Visoko izaslanstvo EP-a, na čelu s predsjednikom zastupničke skupine EPP-a Manfredom Weberom, u dvodnevnom je posjetu Srbiji, a po Weberovim riječima, namjera je, nakon izbora novog tima Europske komisije, već na početku rada pokazati spremnost za potporu europskoj perspektivi regije. Pet godina nakon službenog početka pregovora s Europskom unijom, Srbija je dosad otvorila tek 17 od ukupno 35 poglavlja, a dva je privremeno zatvorila, dok za otvaranje ima tehnički spremna još četiri poglavlja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa