News

Komentari 16

WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila

WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila

Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

U pogledu transmisije nema promjena, u pogledu snage nema promjena, rekla je na konferecniji za medije epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

- Najvažnije je da se provode mjere za smanjivanje i suzbijanje transmisije, rekla je.

Neki vodeći talijanski liječnici ocijenili su u nedjelju da je virus znatn oslabio, pa i da više "klinički ne postoji" u toj zemlji", što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka.

- Prije mjesec dana mogli smo čuti epidemiologe kako strahuju od novog vala krajem svibnja i početkom lipnja i od tko zna koliko zauzetih mjesta na odjelima intenzivne njege. U stvarnosti virus klinički gledano više ne postoji, ustvrdio je za talijanske medije Alberto Zangrillo, ravnatelj odjela intenzivne skrbi milanske sveučilišne bolnice San Raffaele.  

Novi koronavirus "sada bi mogao biti drugačiji, moć koju je taj virus imao prije dva mjeseca nije ista kao i danas", ocijenio je za talijansku novinsku agenciju ANSA Matteo Bassetti, ravnatelj klinike za zarazne bolesti u Genovi. "Očito je da je danas bolest covid-19 drugačija, klinička slika i tijek bolesti mnogo su blaži", istaknuo je Bassetti.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli rekao je da je „zbunjen“ Zangrillovim riječima. 

- Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjet ćete da virus i dalje cirkulira Italijom, kazao je. 

- Dok čekamo znanstvene dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Talijanima, komentirala je Zangrillove tvrdnje tajnica ministarstva zdravlja Sandra Zampa. 

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spallanzani za zarazne bolesti Giuseppe Ippolito također tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i znanstvenici sa sveučilišta u Glasgowu, Nottinghamu i Londonu. 

Italija je jedna od najteže pogođenih zemlja pandemijom covida-19. Sveukupno je u toj zemlji od zaraze koronavirusom preminulo 33,7 tisuća ljudi, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije. 

Najčitaniji članci