Obavijesti

News

Komentari 2

WHO poziva na reviziju sustava zaštite mentalnog zdravlja

WHO poziva na reviziju sustava zaštite mentalnog zdravlja

WHO upozorava da ulaganje u mentalno zdravlje nije poraslo u godinama pandemije pa je samo 2 posto nacionalnog proračuna posvećeno mentalnom zdravlju, odnosno manje od 1 posto cjelokupne međunarodne pomoći

VIDEO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na globalnu transformaciju skrbi za mentalno zdravlje u petak u prigodi objave najvećeg izvješća o stanju mentalnog zdravlja u svijetu od početka stoljeća koje pokazuje da su depresija i anksioznost porasle za 25 posto samo u prvoj godini pandemije koronavirusa.

Gotovo milijarda ljudi, ili gotovo svaka osma osoba u svijetu, živjela je 2019. godine, prije početka pandemije, s problemima mentalnog zdravlja, a osobe s teškim mentalnim bolestima umiru 10 do 20 godina ranije od ostatka populacije, upozorava se u izvješću.

WHO: Do sada potvrđeno 780 slučajeva majmunskih boginja u čak 27 zemalja svijeta
WHO: Do sada potvrđeno 780 slučajeva majmunskih boginja u čak  27 zemalja svijeta

WHO upozorava da ulaganje u mentalno zdravlje nije poraslo u godinama pandemije pa je samo 2 posto nacionalnog proračuna posvećeno mentalnom zdravlju, odnosno manje od 1 posto cjelokupne međunarodne pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mark Van Ommeren iz odjela za mentalno zdravlje u WHO-u rekao je da ovo izvješće upozorava na "golemu patnju" diljem svijeta, napominje agencija France presse.

Ističe se da je stanje još teže za ljude koji žive u zonama sukoba gdje se procjenjuje da svaka peta osoba pati od nekog problema mentalnog zdravlja.

Mladi, žene i osobe koje već imaju neku tegobu mentalnog zdravlja najteže su pogođeni covidom i ograničenjima koje su vlade nametale.

Izvješće također upozorava na velika odstupanja između zemalja kad je riječ o pristupu mentalnom zdravlju, piše nadalje AFP.

Više od 70 posto osoba koje pate od psihoze prima terapiju u zemalja visokog dohotka, no samo 12 posto u zemljama niskog dohotka.

Smrti zbog covida-19 u Africi past će u 2022. za 94 posto
Smrti zbog covida-19 u Africi past će u 2022. za 94 posto

Izvješće poziva da se stane na kraj stigmatizaciji mentalnih bolesti te napominje da i danas 20 zemalja u svijetu kriminalizira pokušaj samoubojstva.

Neki od najznačajnijih uzroka depresije su seksualno zlostavljanje i maltretiranje u djetinjstvu, navodi se u izvješću te se poziva na rješavanje oba problema putem društvene skrbi, podrške obiteljima u nevolji i programa socijalne i emocionalne edukacije u školama.

Društvene i ekonomske nejednakosti, rat, klimatska kriza i zdravstvene prijetnje poput pandemije navode se kao čimbenici rizika za mentalne bolesti.

„Svatko od nas ima doticaj s nekim tko ima problem s mentalnim zdravljem. Dobro mentalno zdravlje znači dobro fizičko zdravlje i ovo novo izvješće daje uvjerljiv argument za promjenu“, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ulaganje u mentalno zdravlje je ulaganje u bolji život i budućnost za sve“, istaknuo je Ghebreyesus.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor