Obavijesti

Promo sadržaj

Za 3,7 milijardi kuna: Struja, voda i obrana od poplava

Za 3,7 milijardi kuna: Struja, voda i obrana od poplava
4

Hrvatska elektroprivreda će kroz hidroenergetske sustave Kosinj i Senj 2 proizvoditi novu struju i spasiti dio Like od obilnih poplava. Projekti će stabilizirati i opskrbu vodom za mjesta od Senja do Karlobaga te otoke Rab i Pag

Voda, osnova ljudskog života na Zemlji, pokazala je gotovo neograničene mogućnosti primjene koje možemo iskoristiti u Hrvatskoj. Jedna od glavnih je hidroenergija, koja se može proizvesti u sustavu hidroelektrana i time povećati neovisnost o uvozu, kao i broj i snagu obnovljivih izvora energije. Hrvatska elektroprivreda zato planira investirati ogromnih 3,7 milijardi kuna u projekt druge faze Hidroenergetskog sustava Senj. Za prvi dio projekta,  Hidroenergetski sustav Kosinj, već je provedena javna rasprava te se očekuje rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Javna rasprava traje za drugi dio projekta, vrijedan 1,8 milijardi kuna, a koji se odnosi na izgradnju hidroelektrane Senj 2 sa svim objektima. To će obuhvatiti umjetno jezero Gusić polje 2, tunel Gusić polje - Hrmotine, vodnu komoru Hrmotine, cjevovod, strojarnicu, postrojenje, odvodni tunel i spoj na mrežu. Sve to planiraju izgraditi kroz šest godina što velikim dijelom ovisi  i o vremenskim uvjetima u Lici. Izgradnjom HE Senj 2, s prethodno izgrađenim Hidroenergetskim sustavom Kosinj, hrvatskom elektroenergetskom sustavu osiguralo bi se 330 gigavatsati nove energije godišnje, što je, primjerice, više od ukupne potrošnje u Ličko-senjskoj županiji.  Osim što bismo dobili novu struju, projekt ima i druge uloge.

Prva od njih je osiguravanje Ličana od poplava. Naime, vode iz rijeke Like, koje se ne mogu skupiti u jezeru Kruščica, niti u bazenu Selište, prelijevaju se na brani Selište i otječu u podzemlje na kraju Lipovog polja. U slučaju kada je količina vode koja se preljeva na brani Selište veća od kapaciteta ponora Lipovog polja, dolazi do poplave Lipovog polja i Kosinjske doline. Od hidroelektrane bi puno koristi imali i mještani. Jedinice lokalne samouprave dobivat će stalni iznos novca od naknada za korištenje zemljišta i korištenje voda koji će moći iskoristiti za nove projekte i razvoj.

Treću korist od nove hidroelektrane osjetit će stanovništvo i turistički djelatnici u priobalju, jer će se njome povećati sigurnosti vodoopskrbe sjevernog Primorja. To će pogotovo utjecati na južni ogranak koji služi za vodoopskrbu naselja od Senja do Karlobaga, uključujući otoke Rab i Pag. U tijeku je procjena utjecaja zahvata na okoliš koju provodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Javna rasprava o Studiji utjecaja zahvata hidroelektrane na okoliš je u tijeku i traje do 21. svibnja 2018. Njezino javno izlaganje bilo je u Senju i Otočcu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu
PROMO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu

Matej Sunara istražuje arhitektonsku baštinu Pape Siksta V. u Rimu, koji je obnovio crkve, sagradio palače, fontane i vodovod, te popločao ulice radi bolje povezanosti grada

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu
PROMO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja na treći po redu Weekend Food Festival.
Održivi razvoj kao odrednica poslovanja osiguratelja u borbi protiv klimatskih promjena
PROMO

Održivi razvoj kao odrednica poslovanja osiguratelja u borbi protiv klimatskih promjena

Društva za osiguranje primjenjuju čitav niz održivih pristupa unutar svojih poslovnih strategija