News

Komentari 11

Za 4.000 € 'po glavi' imigrante su krijumčarili do Schengena

Istraga slovenske policije obuhvatila je devet ljudi, od čega šest državljana Kosova, te po jedan državljanin Slovenije, Hrvatske i Srbije. Dio ih je u Sloveniji imao prijavljeno boravište

Slovenska policija zaključila je istragu protiv skupine krijumčara ljudima koji su od listopada prošle godine preko granice prebacili najmanje 80 ilegalnih migranata, objavjeno je u petak.

Prijavljeno je devet osoba, od čega 6 državljana Kosova, te po jedan državljanin Slovenije, Hrvatske i Srbije, a većina stranih državljana u skupini koja se ilegalnim migracijama bavila imala je privremeno boravište u Sloveniji.

Istraga je vođena u suradnji s policijama drugih država, a utvrđeno je da su osumnjičeni članovi skupine krijumčarili ilegalne migrante iz Kosova, ali i Turske i Afganistana. U više slučajeva radi se o državljanima Kosova kojima je zbog različitih kaznenih djela ili prekršaja već ranije bio zabranjen ulazak u područje Schengenskog prostora. Kolovođe skupine bili su 31-godišnji Kosovar nastanjen na području Slovenskih Konjica i 31-godišnji državljanin Kosova s područja Maribora. Organizirali su ilegalne transporte iz Kosova do Hrvatske i Slovenije.

Najviše zabilježenih ilegalnih prijelaza koje su organizirali odvijalo se na području policije Kopar, a cijena koju su naplaćivali za ilegalni transport od Kosova do Austrije, Italije ili Švicarske kao ciljnih država iznosila je od 3 do 4 tisuće eura po "glavi" , pa se računa da su u spomenutom razdoblju trajanja istrage stekli nezakonitu imovinsku korist od najmanje 230.000 eura.
 

Najčitaniji članci