Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Za energetsku obnovu 10.000 kuća osigurali 71 milijun kuna

Novost je da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Od sada će građani plaćati samo svoj udio u investiciji

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Na osnovu iskustva na energetskoj obnove obiteljskih kuća od prošle godine odlučili smo promijeniti Program kako bi bio pravedniji i omogućio svima iz bilo kojeg dijela Hrvatske da se prijavi. Prošle se godine, naime, pokazalo da je svega 180 od 555 gradova omogućilo svojim građanima da se prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a to nije pravedno. Najvažnija izmjena je ta da od ove godine prijava za obnovu kuće ide direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako da građani više neće ovisiti o aktivnosti ili neaktivnosti svojih gradonačelnika i načelnika općina - izjavio je ministar Mihael Zmajlović  na sjednici Vlade.

Izmjene Programa omogućit će da Fond u sljedećih nekoliko tjedana objavi natječaj i krenu prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguran je 71 milijun kuna za energetsku obnovu 10.000 kuća. 

Promjene: Građani plaćaju samo svoj udio u investiciji

- Izmjenama se usvaja ukidanje izrade opsežne i skupe projektne dokumentacije te će građani koji žele obnoviti svoju kuću putem Programa trebati napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Energetski certifikat mora napraviti ovlašteni certifikator s liste koju će objaviti Fond za zaštitu okoliša. Time se dobiva potvrda o stvarnom stanju prije i poslije energetske obnove. Certifikator mora biti odobren od Fonda kako bi se jamčila najniža moguća cijena i kako bi se taj trošak mogao refundirati. Jedan od važnijih novosti je i da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Odsad će građani plaćati samo svoj udio u investiciji - priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

'Novca ima dovoljno za idućih sedam godina'

- Vjerujem da će interes biti veliki jer iz razgovora s građanima vidimo da prepoznaju trostruke koristi Programa. Građani energetskom obnovom osiguravaju ugodniji boravak u takvim objektima i niže troškove za energiju koji primjerice za grijanje mogu biti 30-60 posto niži. To je dobro za gospodarstvo jer tako osiguravamo radna mjesta za obrtnike i tvrtke koje provode radove. A dobro je i za okoliš jer 40 posto energije i emisija stakleničkih plinova dolazi iz sektora zgradarstva. Novac je osiguran iz europskih sredstava i ima dovoljno za sljedećih sedam godina - rekao je ministar Zmajlović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message