Obavijesti

News

Komentari 9

Za frizerke četiri godine škole, a tek u 2. razredu idu u salon

Za frizerke četiri godine škole, a tek u 2. razredu idu u salon
1

Ove godine eksperimentalni program uvodi se u osam škola. Frizerke će se školovati četiri godine, no imat će manje prakse

Srednjoškolce koji se školuju za frizere, prema eksperimentalnom dualnom programu koji u osam škola starta idući ponedjeljak jesen, očekuju ogromne promjene, a najveća je da će se sad školovati četiri umjesto tri godine. Pritom u prvoj godini uopće neće imati praksu u salonima.

Kako su nam pojasnili nastavnici koje smo kontaktirali, dosad su frizeri u trogodišnjem obrazovanju imali 2600 sati praktičnog rada. Po eksperimentalnom programu, prakse će biti manje, ukupno 2310 sati. Do sada su od prvog razreda išli na praksu u salone, te učili kako prati kosu, spremati salon i slično. Po novom programu, kako pojašnjava ministarstvo znanosti i obrazovanja, praksa je podijeljena na frizerski praktikum u samoj školi u prvome razredu, a nakon navršenih 15 godina “vještine će stjecati u frizerskom salonu kod poslodavca”, za što će biti plaćeni po ugovoru o radu. Treba istaknuti kako po zakonu djeca mlađa od 16 godina ne mogu dobivati ugovore o radu, što je iskrsnulo kao problem kad se lani kretalo u dualni program u strukovnim školama.

- Neki su poslodavci učenicima koji su bili dobri su i dosad plaćali 300 - 400 kuna mjesečno. No, po novom programu, djecu koja ne znaju ništa o frizerstvu i koja će im doći u salon na učenje, morat će plaćati po satu. Škole koje su zvale poslodavce, doznale su da oni jednostavno ne žele te učenike - ističu naši sugovornici.

Problema će biti, pribojavaju se, i u samoj nastavi. Neke predmete, poput hladne trajne ondulacije, do sada su frizeri učili na trećoj godini, a sada im je to prebačeno na prvu. Pitaju se kako će učenici koji još ne znaju ni držati uvijač, u prvom razredu učiti o bojenju, trajnoj i šišanju.

Iz ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju kako će novi model omogućiti da frizeri dobiju stručna znanja, a istovremeno će ih naučiti uspješnoj komunikaciji, te rješavanju mogućih prigovora klijenata frizerskih usluga na materinjem i stranom jeziku. Znanja iz matematike i informatike primijenit će u izračunu cijene frizerskih usluga i preparata te vođenju frizerske evidencije. U školama ipak ističu kako učenice tu školu i upisuju kako bi čim prije počele raditi.

- Poslodavci (frizeri) koji su sudjelovali u izradi kurikulumskih dokumenata, kao i predstavnici Ceha frizera na nivou RH procijenili su, u suradnji s ostalim predstavnicima, da se kvalifikaciju koja se oko 20 godina provodi na trogodišnjoj razini treba unaprijediti kako bi postala suvremena kvalifikacija usklađena s potrebama tržišta rada - poručuju iz MZO.