Obavijesti

News

Komentari 25

Ivo Baldasar i dalje u vodstvu, Ivanišević je u drugom krugu

Ivo Baldasar i dalje u vodstvu, Ivanišević je u drugom krugu
17

Prema prvim neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, Ivo Baldasar uvjerljivo vodi, na drugom mjestu je Ivanišević, dok je Kerum treći

VIDEO

Nakon 96.91 posto obrađenih biračkih mjesta situacija na u Splitu se nije promijenila. U utrci za gradonačelnika vodi SDP-ov kandidat Ivo Baldasar s 29,42 posto osvojenih glasova. On će u drugi krug s HDZ-ovim kandidatom Vjekoslavom Ivaniševićem koji ima 21,51 posto glasova. Na trećem mjestu je trenutni gradonačelnik Željko Kerum s 18,6 posto glasova.

- Očekivao sam da ću ući u drugi krug, a očekujem da će Kerumovi glasači pokloniti meni povjerenje i da ću postati gradonačelnik - rekao je Ivanišević. Na pitanje hoće li tijekom iduća dva tjedna biti prepucavanja tko su crveni, a tko crni rekao je da se neće spuštati na tu razinu. Zahvalio je svim biračima, ali i mladim snagama stranke koji su iznijeli teret posla u kampanji. 

- Drugi krug je težak i ozbiljan i računamo na glasove s desne strane koji su se u prvom krugu raspršili. Pobijedit ću u Splitu je u meni plamti ljubav za ovaj grad. Naglasak će biti na socijalnim programima, stvaranju radnih mjesta, te komunalnom uređenju grada - rekao je Ivanišević uz skandiranje okupljenih stranačkih pristaša. 

HDZ-ovci slave uz torte i pjenušac

Inače, HDZ-ovci su u stožer donijeli dvije torte na kojima piše HDZ i dva pjenušca kojima su proslavili izborni rezultat. 

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a nazdravio je s okupljenima i čestitao HDZ-ovim kandidatima na uspjehu.

- Ulazimo u drugi krug u županiji premoćno, te uvjerljivo u Splitu. Ja vjerujem u uspjeh u drugom izbornom krugu. Uvjeren sam u pobjedu Ivaniševića, a u Ževrnjinu još i više -  rekao je Škorić.

Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je bilo šest kandidata za župana, a od tih šest pet je bilo s desnice, dok je ljevicu zastupao don Ivan Grubišić.

- Ako do prebrojavanja svih glasova ne pobijedimo u prvom krugu, u drugom očekujemo blistavu pobjedu - rekao je Ževrnja.

U utrci za župana vodi Ivan Grubišić

U utrci za župana u vodstvu je trenutno Ivan Grubišić koji je dobio 38,32 posto birača, na drugom mjestu je HDZ-ov kandidat Zlatko Ževrnja s 37,4 posto glasova, a treća je Nevenka Bečić s 11,02 posto glasova. 

SDP, HNS i HSU vode u utrci za Gradsko vijeće s 23,56 posto glasova. Na drugom mjestu je HDZ s koalicijskim partnerima s 21,05 posto glasova, dok je Kerumov HGS treći s 12,45 posto glasova.

Najviše glasova za Županijsku skupštinu osvojio je HDZ s koalicijskim partnerima - 22,41 posto. Na drugom mjestu su SDP,HNS I HSU s 21,18 posto glasova, a lista don Ivana Grubišića je treća  s 18,16 posto glasova. Kerumov HGS je četvrti s 11,8 posto glasova. 

I prema prvim rezultatima poredak isti

Prema prvim neslužbenim rezultatima iz Državnog izbornog povjerenstva koji su objavljeni u 21 sat, u drugi krug izbora u Splitu idu Ivo Baldasar koji je dobio 30,64 posto glasova i Vjekoslav Ivanišević s 20,32 posto glasova. Na trećem mjestu bio je Željko Kerum s 18,95 posto glasova. Četvrta je Marijana Puljak s 9,33 posto osvojenih glasova. 

Iako se Kerum približio Ivaniševiću i među njima je razlika bila tek oko 1,5 posto, dok je prema izlaznim anketama bila oko šest posto, nakon dodatnih prebrojanih listića razlika između Ivaniševića i Keruma se povećala na više od tri posto. Prema najnovijim podacima Kerum ima 17,98 posto glasova, a Ivanišević 21,03 posto. 

U borbi za mjesta u Gradskom vijeću na prvom mjestu su SDP i partneri s 25,7 posto glasova. Slijedi HDZ i koalicijski partneri s 19,6 posto osvojenih glasova, HGS is 12,9 posto glasova, lista Marijane Puljak koja je osvojila 9,1 posto glasova, lista don Ivana Grubišića s 8,3 posto glasova i Anđelka Visković s 4,9 posto osvojenih glasova.

Baldasar: U ponedjeljak krećemo s pregovorima

Prve rezultate iz DIP-a prokomentirao je Baldasar koji je rekao da se čini da ide u drugi krug.

- Imam više od 10 posto glasova iza drugoplasiranog, no nije još gotovo vrlo su male razlike između HDZ-a i Keruma. Kako bilo, mi kanimo surađivati s drugim listama koje su se natjecale. Imamo veći koalicijski potencijal nego HDZ. Od ponedjeljka krećemo u pregovore s mogućim partnerima - rekao je.

SDP-ovce su u stožer došli podržati i ministri Branko Grčić i Arsen Bauk. 

Ivanišević: Sve je u Božjim rukama

Ivanišević se osvrnuo na sve manju razliku između njega i Keruma. 

- Sve je u Božjim rukama, ali ja sam siguran da će se povećati razlika u moju korist. Vjerujem da će u konačnici rezultat biti razlika od više od dva posto za mene. To je moja intuicija - rekao je Ivanišević.

U utrci za župana Nevenka Bečić na trećem mjestu

U utrci za župana splitsko-dalmatinske županije, prema prvim neslužbenim rezultatima, vodi HDZ-ov kandidat Zlatko Ževrnja koji ima oko 39 posto glasova, na drugom mjestu je don Ivan Grubišić s 35 posto glasova, a na trećem mjestu je HGS-ova Nevenka Bečić koja ima oko 11 posto glasova.  

Što se tiče Skupštine, vodi HDZ s 29 posto glasova, slijedi SDP s 20 posto, te lista don Ivana Grubišića s oko 11 posto glasova. 

- Jako sam zadovoljan, čekamo još rezultata, ali vjerujem u pobjedu u prvom krug - komentirao je rezultate Ževrnja. 

Don Ivan Grubišić nije zadovoljan

Prve rezultate iz DIP-a komentirao je i don Ivan Grubišić. Iako su ostvarili solidan rezultata, u stožeru nije bilo slavlja. Don Ivan je i dalje bio poprilično rezigniran slabim odazivom birača. 

- Htjeli smo nešto za bolje sutra, a narod je opet izabrao stranke. U prijašnjim anketama imali smo i do 16 vijećnika u Gradu Splitu, a pali smo na nekih 4 ili 5. Stranke su odigrale svoju igru, vješti su to igrači kazao je Don Grubišić. On ulazi u drugi krug izbora za župana, a odlučio je kako s nikim neće koalirati, ni na gradskoj, ni na županijskoj razini. 

- Neću u drugi krug ići ispod svoje razine,  neću ići s niskim udarcima. Ponavljaju se stari scenariji. Možda i Kerum uđe u drugi krug na razini grada, a on i HDZ, to je sve ista mantra, zapravo su na istoj poziciji. Nikoga, ni SDP, ni Keruma, ni HDZ, nećemo podržavati u drugom krugu, surađivat ćemo samo na projektima, ali ne i koalirati - poručio je Grubišić.  

Izlazne ankete: Kerum gubi

Prema izlaznim anketama SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita, Ivo Baldasar osvojio je na današnjim izborima 30,62 posto glasova, iza njega je HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević s 22,51 posto glasova, dok je na trećem mjestu Željko Kerum s 16,43 posto glasova. U drugi krug će prema izlaznim anketama Baldasar i Ivanišević, dok trenutni splitski gradonačelnik Željko Kerum gubi Split. 

Baldasar: Pokazat ćemo Bečić kako se pristojno ponaša

U splitskom stožeru SDP-a slavi se, ali umjereno. Čekaju prve službene rezultate u 21 sat. To je potvrdio i kandidat za gradonačelnika Ivo Baldasar i priznao kako je očekivao dobre rezultate, ali da će, iako zasad sve izgleda dobro, čekati 21 sat. Ako trenutni rezultati budu potvrđeni, Baldasar se ne boji utjecaja HDZ-a na Kerumove birače. Misli da se ne trebaju bojati nikakvih kombinacija i da imaju veliki koalicijski potencijal.

Dodao je da im u Gradskom vijeću neće faliti Nevenka Bečić kao predsjednica, a ako bude u Vijeću pokazat će joj kako se ponaša tolerantno i pristojno prema oporbi.

Od ostalih kandidata najuspješnija Puljak

Od ostalih kandidata, najviše glasova osvojila je Marijana Puljak koja je s 9,51 posto glasova zauzela četvrto mjesto. Slijedi Anđelka Visković s 7,97 posto glasova, Tomislav Zaninović s 3,1 posto, Damir Vidošević s 2,38 posto, Sanja Bilač s 1,71 posto, Marijo Popović  1,25 posto, Pero Vučica s 1,22 posto, do je najmanje glasova osvojio je Hrvoje Tomasović, 1,1 posto. 

U Gradskom vijeću najviše mjesta HDZ-u

Prema izlaznim anketama u splitskom Gradskom vijeću najviše mjesta dobit će HDZ i koalicijski partneri, njih 10. Samo jedno mjesto manje osvojili su koalicija SDP/HNS/HSU. Samo pet mjesta dobiva Kerumov HGS, a isto toliko mjesta dobit će lista don Ivana Grubišića. Prema izlaznim anketama, četiri mjesta dobit će Marijana Puljak, a samo dva mjesta nezavisna Anđelka Visković.

Predsjednik splitskog HDZ-a, Petar Škorić, rekao je da su očekivali ovakav rezultat. 

- U drugi krug ući ćemo bez problema iako smo dijelili glasove na desnici. Vjerujem da ćemo u drugom krugu pobijediti SDP jer prirodno je da će većina birača koji su podržali druge desno orijentirane stranke dati svoj glas Vjeki Ivaniševiću - rekao je Škorić.

Ivanišević najavio premoćnu pobjedu u drugom krugu

- Ovo je očekivan rezultat, odradit ćemo još ovih 15 dana i uvjeren sam da ćemo okupiti desnicu. Očekujemo premoćnu pobjedu u drugom krugu - rekao je Ivanišević i dodao kako su oni ozbiljni ljudi koji rade ozbiljan posao još od veljače ove godine. Kazao je kako su išli od kotara do kotara kako bi uvjerili ljude da vjeruju onima koji mogu ispuniti svoja obećanja. Osvrnuo se i na razočaravajuće rezultate po Željka Keruma rekavši kako je to bila kampanja koja je imala uspone i padove. Na pitanje s kim će koalirati u Gradskom vijeću ukoliko ostane izjednačen odnos snaga između HDZ-a i SDP-a, rekao je da će oni u koaliciji sa svim ljudima dobre volje i uvjeren je kako će u drugom krugu izbora okupiti desnicu i premoćno pobijediti. 

Protukandidatu u drugom krugu poručio je  'neka se strpi, bit će još izbora'.

Don Ivan razočaran pasivnošću Splićana

Izlazne ankete komentirao je i don Ivan Grubišić koji je rekao da neće s nikim koalirati nakon objave rezultata. Posebno je razočaran pasivnošću Splićana.

- Splićani su izabrali najjače stranke, neka im bude, smatram da to nije dobro. Opet su na vlasti oni koji su nas i doveli u ovo stanje. Političke stranke odigrale su pametnu igru, na izbore je izašla tek trećina birača i to ne obični građani nego članovi stranaka, očekivali smo više, a građani su odveć pasivni i rezignirani - rekao je Grubišić.

Puljak: Očekivali smo mandat, a dobili smo četiri

Najveće iznenađenje izbora, Marijana Puljak, čija je lista prema izlaznim anketama osvojila četiri mjesta u Gradskom vijeću, rekla je da je osjećaj izvanredan.

- Kad smo krenuli u cijelu priču prije četiri mjeseca bio je cilj da netko od nas uđe u Vijeće, jedan ili dva, a sad nas ulazi četvero. Hvala svima koji su dali glas listi Marijane Puljak - rekla je i dodala da je trenutni poredak bio očekivan, pogotovo ako se u obzir uzmu posljednje akcije koje je izvodio gradonačelnik Kerum.

Za Split se bori 11 kandidata

Osim trenutnog gradonačelnika Željka Keruma u Splitu se za gradonačelničku fotelju bori još 10 kandidata.

Među njima su SDP-ov kandidat Ivo Baldasar, HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević, bivša bliska Kerumova suradnica Anđelka Visković i Damir Vidošević kojeg je kandidirao don Ivan Grubišić, koji se odlučio boriti za mjesto župana. 

Prema rezultatima istraživanja Nove TV pobjedu bi na lokalnim izborima mogao odnijeti SDP-ov kandidat Ivo Baldasar koji je na uzorku od 800 ispitanika dobio 24,2 posto glasova. Iza njega je HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević koji je dobio potporu 19,5 posto ispitanika. Na trećem mjestu je trenutni gradonačelnik Kerum, a 9,8 posto potpore osvojila je Marijana Puljak, 9,6 posto Anđelka Visković i 5,7 posto Tomislav Zaninović.

Damir Vidošević prema istraživanju je imao 3,5 posto glasova, a Sanja Bilač 2,4 posto.  Hrvoje Tomasović ima potporu 1,5 posto birača, Pero Vučica 1,4 posto i Marijo Popović 0,9 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava