Obavijesti

News

Komentari 230

Za kredit do 100.000 € država vam 4 godine plaća pola rate...

Za kredit do 100.000 € država vam 4  godine plaća pola rate...
1

Takvo subvencioniranje kredita mogu dobiti oni koji imaju prebivalište na području Hrvatske, ali u trenutku podnošenja zahtjeva ne smiju biti stariji od 45 godina

VIDEO

Subvencija za kredit može se dobiti za kupnju prve nekretnine, stana ili kuće te za gradnju kuće bilo gdje na području Hrvatske. No može se dobiti i za kupnju većeg stana, a manjeg tad treba prodati.

Država će tijekom četiri godine plaćati pola rate kredita. Takvo subvencioniranje kredita mogu dobiti oni koji imaju prebivalište na području Hrvatske, a u trenutku podnošenja zahtjeva ne smiju biti stariji od 45 godina.

Nekretnina koju kupuju mora imati sve dozvole, građevinske i uporabne, a dozvolu mora imati i kuća koja se namjerava graditi.

- Subvencija se može dobiti za kupnju nekretnine čija cijena s porezom po četvornome metru neto korisne površine stana ili kuće nije veća od 1500 eura. Kredit može biti do 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina - rekli su nam iz Ministarstva graditeljstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaju da nekretnina može biti i skuplja ili kredit veći, ali tu razliku neće subvencionirati.

- Zahtjev za subvencioniranje kredita sa zahtjevom za kredit podnosi se u odabranoj banci. Oni moraju u roku od osam dana nakon uredno podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li uvjete za kredit. U odluci mora pisati ukupni iznos kredita i plan otplate. Tu odluku s ostalom dokumentacijom banka bez odgađanja dostavlja Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Subvencioniranje kredita odobrava se prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN-u - napomenuli su iz Ministarstva graditeljstva.

U Narodnim novinama 65/17 objavljen je taj Zakon o subvencioniranju kredita. Stupio je na snagu 15. srpnja, no do 29. srpnja traje javno savjetovanje. Potom APN mora odabrati najpovoljnije banke, a njihov će popis objaviti na internetskim stranicama APN-a i Ministarstva graditeljstva. O početku subvencioniranja kredita obavijestit će u medijima. Tek nakon toga moći će se predati zahtjevi.

Korisnik kredita, uz zahtjev za subvencioniranje kredita, osim onoga što traži banka, mora priložiti presliku osobne iskaznice, predugovor ili ugovor o kupoprodaji stana ili kuće, kopije zemljišno-knjižnog izvatka i dozvola za građenje ili uporabu, potvrdu HZJZ-a o upisu u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom te izjavu ovjerenu kod bilježnika da u vlasništvu nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo stan ili kuću koju prodaje zbog kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, a istu izjavu treba dati i partner.     

Prvi stan, kuća, gradnja kuće ili veći stan - Stan ili kuća koji se kupuju ili grade moraju imati sve dozvole. Subvencionirat će iznose do 1500 eura po četvornome metru korisne površine i kredit do 100.000 eura. Za skuplju razliku ne subvencioniraju.     

Kupuje li se veći stan, manji treba prodati u 2 godine - Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i o tome treba dati izjavu kod bilježnika. Mora se prodati u roku od dvije godine.   

Kamate 3,75 posto četiri godine pa do 10 posto veće - Subvencioniraju kredite do 100.000 eura na najmanje 15 godina. Kamate EKS u prve četiri godine otplate ne smiju biti veće od 3,75 posto godišnje, a sljedeće dvije kamate smiju biti veće najviše 10 posto.   

Zahtjevi će se predavati u nekim bankama - Zahtjev za subvenciju moći će se predati u banci, a popis odabranih bit će objavljen na webu. Osim dokumentacije koju traži banka, treba predugovor o kupnji, zemljišni izvadak, izjave kod bilježnika...     

Dvije godine dulje će se plaćati ako se dobije dijete - Ako se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta tijekom te četiri godine, dodatno se subvencionira kredit za dvije godine po svakom živorođenom ili posvojenom djetetu.     

Godinu dulje ako je netko s invaliditetom - Ako podnositelj zahtjeva ili član kućanstva ima invaliditet najmanje 50 posto i upisan je u Registar, kredit će subvencionirati godinu dulje, a isto vrijedi i ako nekome u tom periodu utvrde takav invaliditet.     

Kad sve potroše, javit će da više nema subvencioniranja - Za subvencioniranje kredita u proračunu su predvidjeli 17,5 milijuna kuna, za 1000 do 1500 kredita. Po principu tko prvi, njegovo. Dođu li dva zahtjeva istodobno, prednost će imati manji kredit.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 230
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina