Obavijesti

News

Komentari 55

'Za poboljšanje ravnopravnosti spolova mnogo je još prostora'

'Za poboljšanje ravnopravnosti spolova mnogo je još prostora'
1

Unatoč globalnim naporima, neravnopravnost spolova još uvijek je duboko ukorijenjena u naša društva, rekla je hrvatska predsjednica tijekom sastanka "Partnerstva za jednake budućnosti"

VIDEO

Unatoč globalnim naporima, neravnopravnost spolova još uvijek je duboko ukorijenjena u naša društva, te žene i dalje zarađuju manje, imaju manje imovine i nose teret neplaćenog rada i skrbi, a nasilje nad ženama i dalje pogađa svaku treću ženu, rekla je u četvrtak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom sastanka inicijative "Partnerstva za jednake budućnosti" koji se održao na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz njezinog ureda. 

Predsjednica Grabar Kitarović predsjedala je tim sastankom koji se održao na temu gospodarskog i političkog osnaživanja žena. U svom obraćanju istaknula je kako je političko vodstvo ključno u osiguranju pozitivnih trendova i pružanju potpore punom sudjelovanju žena u politici i poslovnom svijetu, stoji u priopćenju.

Inicijativa „Partnerstva za jednake budućnosti“ potiče svoje članice na suradnju, bez obzira na zemljopisne granice, u pronalaženju najprimjerenijih rješenja, smatra predsjednica. Kroz posebne obveze te inicijative potrebno je krenuti rješavati strukturne uzroke rodno temeljenih nejednakosti donošenjem zakona i omogućavanjem stvaranja solidne institucionalne infrastrukture, te primjerenim financijskim sredstvima, smatra predsjednica.

„Promičemo i podupiremo sparivanje na vrlo konkretnim problemima – od gospodarskog osnaživanja onih koji su preživjeli rodno temeljeno nasilje, preko osnaživanja žena na menadžerskim pozicijama u trgovini, do promicanja pozicije djevojaka i žena u IT sektoru“, rekla je predsjednica o inicijativi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao članica te inicijative Hrvatska je i dalje snažno predana postizanju zajedničkog cilja, a to je osnaživanje žena u politici i gospodarstvu, te konačno okončanje svih oblika seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, istaknula je Grabar Kitarović, te zaključila kako smo svjesni da je još mnogo prostora za poboljšanje.

U ime prošlogodišnjeg predsjedatelja inicijative „Partnerstva za jednake mogućnosti“, skupu se obratio američki državni tajnik John Kerry koji je zahvalio predsjednici Grabar Kitarović na predsjedanju te na njezinu vodstvu u nastojanjima da žene imaju mogućnosti i prava koja zaslužuju, stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a