Obavijesti

News

Komentari 0

Za pohvalu: Zamijenili kredu i ploču modernim laboratorijem

Za pohvalu: Zamijenili kredu i ploču  modernim laboratorijem
9

Zagrebačka Prehrambeno tehnološka škola satnicu je oplemenila velikim dijelom praktične nastave. Učenici su u cijelom procesu - od prerade do sušenja jabuka

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Nekad je to bila obična učionica u kojoj su djeca samo slušala o proizvodnji i kvaliteti hrane. Danas je to vrhunski opremljeni Nutricionistički centar izvrsnosti - proizvodni pogon za obradu jabuka te proizvodnju čipsa, soka i džemova od toga voća. Praktikum iz kojeg je nakon školskog zvona teško istjerati učenike, ali i nastavnike, mladim ljudima najbolja je i doista realna priprema za radno mjesto. Ovi mladi ljudi na svoj posao od prvog dana doći će s bogatim iskustvom.

Zagrebačka Prehrambeno tehnološka škola dobro je iskoristila sredstva iz Europske unije, a partner im je u financiranju bio i Grad Zagreb.

- U malenom priručnom praktikumu pored stare učionice izvodili smo neke najosnovnije vježbe, što smo mogli. Praktičnu nastavu smo većinom provodili u prehrambenim tvornicama u cijelom Zagrebu. Danas je nastava bazirana na praksi upravo u školi. Učenici vide tijek nastanka različitih proizvoda prerađenih od voća i povrća, od početka do kraja - ponosna je profesorica Marija Boras.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A pridružuje joj se i njezin kolega, profesor Džoni Marinčić, koji pomaže učenicima u nastanku slasnih i nutritivno bogatih proizvoda.

- Kabinet je maksimalno iskorišten. Pun je u kontinuitetu od osam sati do zadnjeg školskog sata navečer - kaže. 

Potpuno su modernizirali i svoj kurikulum koji je odobrilo i Ministarstvo obrazovanja, a koje je sad prilagođeniji potrebama tržišta gospodarstva. Projekt je obuhvatio i dodatna usavršavanja nastavnika. Educirani su o novim tehnologijama i metodama u prehrambenoj tehnologiji za održavanje visoke nutritivne vrijednosti hrane te provođenju suvremenih metoda u nastavi. Svaki sat dobivaju drukčiji zadatak.

- Odmah prvi sat profesori su nam objasnili važnost ponašanja u proizvodnom pogonu. Bez kapa, kuta i druge zaštite ne počinjemo s radom. Proizvodnju zdravog čipsa počinjemo pranjem jabuka, potom vadimo sjemenke, režemo ih na komade, a potom slažemo na posebne mreže. Sljedeći korak je da ploške jabuka idu na sušenje. Ono traje od 15 do 17 sati na 65 stupnjeva. Potom ide vaganje i prodaja - kaže maturantica Ana Marija Ačkar (18). Nakon što je čips gotov, u prodaju ne ide prije kontrole u laboratoriju udaljenom samo nekoliko učionica od praktikuma.

- Dobivamo uzorak čipsa. Analizu vršimo sušenjem ili radimo senzorsku analizu. Bitno je odrediti masu uzorka prije i poslije sušenja, odnosno postotak vlage. Posljednjih godinu dana rezultati su nam uvijek po propisima. Nakon testiranja čips je spreman za prodaju - objasnila je Klara Markić iz 4. razreda.

Osim smjera prehrambenog tehničara, koji se bazira najviše na učenju proizvodnje, postoji i nutricionistički smjer na kojem učenici sastavljaju jelovnike određene energetske vrijednosti, rade tablice i izračune hrane koja je najzdravija za određenu skupinu ljudi.

- Kuhamo krem juhe i variva bogata povrćem. Određujemo energetsku vrijednost hrane koju bi trebala jesti djeca, a koju odrasli, zdravi ili bolesni. Obilazili smo i vrtiće, grupe od jedne do tri i od četiri do šest godina. Kreirali smo izgledati menije za njihovu dobnu skupinu i bili su oduševljeni - rekla je maturantica Liberta Bajrić (18).

Iz Prehrambeno tehnološke škole izlaze mladi koji mogu raditi u četiri zanimanja: prehrambeni tehničar, tehničar nutricionist, pekar i mesar. Ova dva posljednja zanimanja su deficitarna kod nas, pa se i stipendiraju od Grada Zagreba.

- Moramo djeci pružiti veće mogućnosti zapošljavanja prilikom izlaska iz škole. Kontaktiramo i s uspješnim poduzetnicima, s nama na nastavi provode cijele dane, govore o svojem iskustvu u poslu. Učenici pitaju sve što ih zanima, a mogu dobiti i ideju kako jednog dana sami proizvoditi te otvoriti svoj biznis i biti samostalniji - objasnila je profesorica mentor Ana Bešlić. Boras dodaje kako je zajedno s kolegama mnogo puta upozoravala na veliku nelogičnost - proizvodimo kadar za zanimanje nutricionist koje uopće ne postoji na tržištu. Kako je to moguće? Za što ih onda točno školujemo?

- Tko je tu zakazao? Na njihova mjesta se zapošljavaju medicinske sestre. To je suludo - kaže Boras. Neprestano djeci pokušava osvijestiti njihovu važnost u društvu i koliko doista mogu pridonijeti.

- Objašnjavam im da u gospodarskoj krizi nitko ne mora kupovati odjeću ili ići redovito frizeru, ali jesti se mora. Također, moderna vremena donose i puno veću brigu o tome što jedemo - objašnjava Boras. 

Kako ne bi sve ostalo samo na jabukama, počeli su raditi i zdrave kekse te džemove od raznog sezonskog voća, a kako svu zaradu ulažu u novu proizvodnju, djeci i profesorima njihov trud plaćaju u palačinkama i pizzama koje kuhaju u školi u sklopu zadruge Kreativa.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!