News

Komentari 0

Za projekte na potresom pogođenim područjima odobreno 16 mln kn potpora

Za projekte na potresom pogođenim područjima odobreno 16 mln kn potpora

Kako su u srijedu izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, potpora je odobrena za 68 korisnika s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, a dosad im je isplaćeno više od 609 tisuća kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je za korisnike koji se nalaze na potresom zahvaćenim područjima odobrila potpore u visini od 15,7 milijuna kuna za projekte obnove proizvodnih potencijala u poljoprivredi.

.Agenciji i dalje pristižu zahtjevi za isplatu, a što znači da je sve veći broj završenih aktivnosti u sklopu projekata obnove, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da se radi se o prilagođenim i pojednostavljenim natječajima iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., čija svrha je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. godine i potresima od 28. prosinca 2020. godine, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednicima je omogućena brza prijava nastale štete, omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, pojednostavljena je dokumentacija potrebna za prijavu, a obveza dostave pojedine dokumentacije pomaknuta je na kraj ulaganja, kaže se u priopćenju.

Također, kreiran je jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, pri čemu se garancija može opravdati sve do zadnje rate.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je u utorak objavljen još jedan natječaj za ovu mjeru, vrijedan 100 milijuna kuna. Intenzitet javne potpore iznosi 100 posto, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu potvrde o tome je od 28. siječnja do 28. ožujka 2022. godine.

Najčitaniji članci