Obavijesti

News

Komentari 13

'Za slobodu Santa Cruza u borbu idem kao domoljub'

'Za slobodu Santa Cruza u borbu idem kao domoljub'
6

U videu koji je snimio prije smrti, Chico govori da ga u Boliviji sve čeka spremno, da će organizirati vojsku, ali i da tajne službe znaju da on dolazi

VIDEO

Eduardo Rozsa Flores Chico u Boliviji je poginuo boreći se za autonomiju pokrajine Santa Cruz. To je i sam Chico priznao u svojoj "video oporuci" koju je u utorak u popularnoj emisiji "Az Este" emitirala nacionalna mađarska televizija M1.
- Prije godinu dana zvali su me iz Bolivije iz pokrajine Santa Cruz. Tamošnje vlasti su ih optuživale za odcjepljenje i oni su se plašili da će njihove legitimne težnje biti nasilno spriječene. Znali su za mene i tražili su moju pomoć, kao što su se obratili još nekolicini bolivijskih domoljuba u inozemstvu - rekao je Chico u svojoj ispovijedi. Kaže da su mu u Boliviji sve organizirali tako da se on ničim nije trebao baviti.
- Platili su mi avionsku kartu do Brazila. Tamo će me čekati i autom prebaciti do granice s Bolivijom. Potom će me ilegalno uvesti u zemlju i drugim autom dovesti do Santa Cruza. I onda počinje posao. Trebat ću ustrojiti vojsku i organizirati obranu Santra Cruza. O svemu zna samo petero ljudi. No, pretpostavljam da i tajne službe Eva Moralesa sve znaju - rekao je Chico. Podsjećajući na svoj uzbudljivi životopis, Chico je i na svojim posljednjim snimkama smatrao potrebnim naglasiti da nikada nije bio plaćenik. Kao i da u Boliviju nije otišao radi novčanih probitaka.
- Poziv političkih istomišljenika iz Santa Cruza shvatio sam kao zov domovine u pomoć. Moj odlazak u Boliviju je bila moja domoljubna zadaća. Tamo idem 4. listopada 2008. godine. Ali, sve sam ranije dogovorio. U stvari, moj jedini uvjet je bio da me tamo sve čeka spremno. Predlagao sam im da nipošto ne odustaju od autonomije pokrajine, ali mirnim putem. Odcjepljenje je bilo uistinu posljednje rješenje - rekao je Chico.
Chicov prijatelj, novinar i redatelj, kojem je ostavio snimku s uputama da ju prikaže ako mu se nešto dogodi, Andras Kepes je u emisiji mađarske televizije otkrio i da je Chico prije godinu i pol zbog svega u Boliviji preživio srčani udar. A Kepes je baš prošle godine privodio kraju novi dokumentarni film o Chicu i njegovoj hrvatskoj pustolovini. Mađarsko gledateljstvo se ponovo u utorak navečer moglo uvjeriti u Chicovu zaljubljenost u Slavoniju, posebno u mjesto Laslovo nedaleko Osijeka. Od mještana sela u kojem je Chico živio posljednjih nekoliko godina moglo se čuti da, primjerice, Chico uopće nije preuzimao mirovinu koja mu je uredno stizala iz Hrvatske. Novac je preusmjeravao u humanitarne svrhe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...