News

Komentari 31

'Za sve je kriva bivša vlast koja je Crkvi 'vratila' te nekretnine'

'Za sve je kriva bivša vlast koja je Crkvi 'vratila' te nekretnine'

DORH mora poništiti ugovor o denacionalizaciji (Vlada - biskupija) iz 1999. i potom neka Vlada pokloni biskupiji ono što joj je već poklonila, kaže Damir Kajin (IDS)

Zastupnik IDS-a Damir Kajin smatra da je Hrvatska na samostanu Dajla upala u težak problem, iz kojega se mora i može izvući.

- Kada je riječ o benediktinskom samostanu Dajla, tu nije u pravu ni Jakovčić, ni papa Benedikt XVI, ni biskup Milovan, ni padovanski benediktinci - kaže Kajin, pa dodaje:  "Najveći krivac je Hrvatska vlada koja je (svjesno ili nesvjesno) pogazila međunarodne ugovore."

Jakovčić - po Kajinu - nije u pravu "jer Vatikan nema što revidirati Osimske i Rimske sporazume. Niti to žele. Niti to mogu. Na to ne pristaje ni Italija jer bi morala isplatiti ratnu štetu".

Ovdje - prema Kajinu - nije spor između Italije i Hrvatske, Hrvatske i Vatikana već unutar dva crkvena reda.

- Papa nije u pravu (iako se poziva na ugovor benediktinaca i administratora Nežića) utoliko, da ako su benediktinci dobili odštetu od Italije nemaju je što očekivati od Hrvatske ili neke institucije u Hrvatskoj. Biskup Milovan nije u pravu ako u tome prepoznaje "agresiju" Vatikana na Hrvatsku, a stvarni krivac za sve je ondašnja (HDZ-ova) Vlada koja je kroz formu denacionalizacije (to joj je bilo najlakše i jedino to je mogla opravdati) "vratila" nekretnine Crkvi (Porečko-puljskoj biskupiji). Država je te nekretnine biskupiji mogla darovati, pokloniti, prodati za jednu kunu, ali ne i kroz denacionalizaciju vratiti. Zašto?

- Kroz optantsku imovinu Italija je bivšoj Jugoslaviji naknadila ratnu štetu, te pritom preuzela obvezu da obešteti one koji su napustili Istru, Rijeku, Zadar i našli se u Italiji. Znači, samostan Dajla sa posjedom je imovina hrvatske države, to je dio protuvrijednosti za ratnu štetu koju je Kraljevina Italija počinila na tlu bivše države.

Kako - pita se zastupnik - iz svega toga izići, a da samostan ne ode u Italiju (gdje je već dio domaćih banaka), a da Porečko-pulska biskupija ne bankrotira?

- DORH mora poništiti ugovor o denacionalizaciji (Vlada - biskupija) iz 1999. i potom neka Vlada pokloni biskupiji ono što joj je već poklonila. Sve drugo biti će pucanje iz praznih topova, gdje će opet Hrvatska ispasti smiješna. Iskreno danas Crkva nema što vratiti. Apsolutno se ne može tražiti da vrati 40 hektara Mate Vekić ili da 10 hektara vrate istarski seljaci. Nemaju što vratiti ni 76 hektara u tvrtki Golf Istra, a ni vinograde koje drži u posjedu (100 hektara) Istravino. Zato, kada je ovaj rašomon učinila država, u sve uplela i Porečko-pulsku biskupiju neka pronađe izlaz:
1. da oni koji su u dobroj vjeru došli do zemlje istu ne izgube,
2. da biskupija ne bankrotira,
3. da se država ne sramoti.


Kajin dodaje kako je ovo vrlo ozbiljan problem i država će morati razmotriti sve opcije, jer će samostan Dajla proizvesti ozbiljne poteškoće u odnosima Hrvatske i Vatikana, ali i između vjernika i vrha Crkve u Hrvatskoj, koji se po prvi puta, kaže, našao optužen za služenje strancima.

Najčitaniji članci