Za turizam je 2020. povijesno najgora godina - čak milijardu turista manje putovalo svijetom | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Za turizam je 2020. povijesno najgora godina - čak milijardu turista manje putovalo svijetom

Za turizam je 2020. povijesno najgora godina - čak milijardu turista manje putovalo svijetom

Za svjetski turizam 2020. je najgora godina u povijesti s padom međunarodnih turističkih dolazaka od 74 posto ili za oko milijardu manje nego u 2019.,

VIDEO

Takav pad u svjetskom turizmu izravna je posljedica nezabilježenog pada turističke potražnje i ograničenja putovanja diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa, ističu iz UNWTO-a na temelju podataka iz svijeta sažetih u novom izdanju njihova Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a.

"Kolaps međunarodnih putovanja u 2020. predstavlja i procijenjeni gubitak od izvoznih prihoda turizma od oko 1.300 milijardi američkih dolara (1,3 bilijuna USD), što je više od 11 puta veći gubitak nego je bio tijekom globalne ekonomske krize 2009. godine. Pandemijska kriza izravno je ugrozila između 100 i 120 milijuna radnih mjesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim poduzećima", navode iz UNWTO-a.

Turisti na plažama u Zadru

Svjesni su, kako kažu, da je mnogo učinjeno na omogućavanju sigurnih međunarodnih putovanja, ali i da kriza još uvijek nije gotova jer mnoge zemlje početkom 2021. zbog nastavka pandemije ponovno uvode stroža ograničenja putovanja, što uključuje i obvezno testiranje, karantenu, a ponegdje i potpuno zatvaranje granica.

Oprez za 2021., oporavak i dostizanje razine iz 2019. tek 2023. ili 2024.

UNWTO očekuje da će postupno uvođenje cjepiva protiv virusa pomoći povratku povjerenja potrošača, pridonijeti ublažavanju ograničenja putovanja i polako normalizirati putovanja u 2021. godini, no ta su očekivanja u odnosu na jesen 2020. početkom 2021. ipak nešto opreznija.

Iz HTZ-a najavili da od veljače kreću sa sigurnosnim oznakama
Iz HTZ-a najavili da od veljače kreću sa sigurnosnim oznakama

Tako sada gotovo 50 posto ispitanih stručnjaka 'neki' oporavak očekuju tek 2022., dok ih je tako u listopadu mislilo 21 posto. Preostala polovica još uvijek vidi mogućnosti i u 2021., što je također manje naspram njih gotovo 80 posto koji su u listopadu 2020. vjerovali u oporavak u 2021., za koju sada predviđaju i tek porast domaćeg turizma te potražnje za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi.

Dubrovnik: Grupe turista u staroj gradskoj jezgri

Gotovo podjednako stručnjaci su u istraživanju UNWTO-a rekli da povratak na predpandemijske razine ne vide prije 2023., njih 43 posto, odnosno prije 2024. i dalje, njih 41 posto, dok ih to u 2022. vidi tek 15 posto, pri čemu iz UNWTO-a iznose i svoj tzv. prošireni scenarij za razdoblje 2021.- 2024., kojim ukazuju da bi moglo proći i dvije i pol do četiri godine da se međunarodni turizam vrati na razinu rekordne 2019. godine.

Azija i Pacifik najpogođenija svjetska regija u 2020., Europa nešto bolja

Komentirajući rezultate iz 2020. po pojedinim svjetskim regijama, iz UNWTO-a naglašavaju da je najpogođenija svjetska regija bila Azija i Tihi ocean, gdje su međunarodni turistički dolasci pali za 84 posto ili za 300 milijuna u odnosu na 2019. To je ujedno i regija koja je prva doživjela pandemiju, a i trenutno ima najvišu razinu ograničenja putovanja.

Slijedi Bliski Istok sa 76 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka, te Europa sa godišnjim padom od 71 posto.

Hrvatska će ove godine imati status 'preferirane destinacije'
Hrvatska će ove godine imati status 'preferirane destinacije'

Iako je Europa imala, kako kažu iz UNWTO-a, "malo i kratkotrajno oživljavanje turizma u ljeto 2020.", ipak je među svjetskim regijama pretrpjela najveći apsolutni pad, s više od 500 milijuna manje međunarodnih turista u odnosu na 2019.

U Afriku je došlo 70 posto manje međunarodnih turista, a s najmanjim padom, od 69 posto, ističu se Amerike, i to jer su u posljednjem, četvrtom  tromjesečju 2020. imali nešto bolje rezultate nego u prethodnim tromjesečjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO Uhitili piromana koji je zapalio Seget! Pogledajte kako ga specijalci vade iz autobusa
VELIKA AKCIJA U DALMACIJI

VIDEO Uhitili piromana koji je zapalio Seget! Pogledajte kako ga specijalci vade iz autobusa

Muškarac (35) je u četvrtak u borovoj šumi upaljačem na dva mjesta zapalio vatru i izazvao požar koji je zahvatio 8 hektara borove šume. Time je doveo u opasnost živote ljudi i imovinu većeg opsega

VIDEO Oluja poharala Hrvatsku: 'Pila sam kavu, a onda je grom udario u kuću. Trčala sam van'
VJETAR NOSIO BRODICE

VIDEO Oluja poharala Hrvatsku: 'Pila sam kavu, a onda je grom udario u kuću. Trčala sam van'

Kiša je potopila dijelove Zagreba, a u Slavoniji je grom udario u kuću i kamion. Oluja je na moru nosila brodice: 'Bilo je strašno'
Piromani haraju! Upaljačem je zapalio šumu i ugrozio 4500 ljudi. Drugi je palio kod Solina
VIDEO: SPEKTAKULARNO HAPŠENJE

Piromani haraju! Upaljačem je zapalio šumu i ugrozio 4500 ljudi. Drugi je palio kod Solina

Jedan je namjerno podmetnuo požar kod turističkog kompleksa u Seget Vranjici. Drugi je zapalio nekoliko požara u Konjskom kod trafostanice