Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

Klima podivljala: U Rumunjskoj tornado, a nama stiže snijeg

Pojava tornada u Rumunjskoj nije uobičajena, no u Europi, prema podacima Europskog laboratorija za opasne oluje, 2018. godine zabilježena su 172 tornada

35 komentara

Hladna fronta iz Bugarske sudarila se s toplijim, vlažnim zrakom u južnoj Rumunjskoj. Stvorio se tornado koji je pogodio područje okruga Drajna, 70-ak km od Bukurešta.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Brzina tornada u utorak poslijepodne bila je oko 90 kilometara na sat, a napravio je štetu na kućama, vozilima i poljima. Prevrnuo je i autobus s 12 putnika koji su ozlijeđeni.

Pojava tornada u Rumunjskoj nije uobičajena, no u Europi, prema podacima Europskog laboratorija za opasne oluje, 2018. godine zabilježena su 172 tornada.

Lošinjski 'lovac na oluje' Sandro Puncet (39) kaže da nastanak tornada u Europi ne bi povezao s globalnim zatopljenjem.

- Kad se poklope svi parametri, poput nestabilne atmosfere, toplog i vlažnog zraka, nastane tornado. Jednostavno se moraju poklopiti svi ti parametri - kaže Puncet.

Zagreb: U večernjim satima grmljavinsko nevrijeme zahvatilo istočni dio grada | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Inače, u Hrvatskoj se tijekom nadolazećeg vikenda očekuje promjena vremena. Padat će kiša, puhat će bura, a u gorju padati i snijeg. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message