News

Komentari 14

Za zlatno jaje dao 13.300 $, a saznao da vrijedi čak 33 mil. $

Za zlatno jaje dao 13.300 $, a saznao da vrijedi čak 33 mil. $

SAD: Trgovac starim željezom iz Amerike nije ga uspio preprodati, a svi su mu rekli da je precjenjeno. Odnio ga je stručnjaku koji je potvrdio da je to Fabergeovo djelo

Trgovac starim željezom iz Amerike shvatio je da bi mogao dobro zaraditi nakon što je na jednom buvljaku ugledao zlatno jaje. Kupio ga je za  13.300 dolara pa pokušao preprodati, piše Daily Mail.

Međutim, nije ga uspio preprodati, potencijalni kupci mislili su da je jaje precijenjeno. Muškarac je odnio jaje stručnjaku na procjenu ne sluteći da posjeduje iznimno rijetku umjetninu.

Naime, ispostavilo se da je jaje za koje nitko nije želio izdvojiti novac djelo slavnog Carla Fabergea vrijedno vrtoglava 33 milijuna dolara.

Riječ je o trećem od ukupno 50 uskršnjih jaja koje je slavni draguljar dizajnirao za rusku kraljevsku obitelj. U unutrašnjosti jajeta nalazi se sat ''Vacheron Constantin'' kojeg je car Aleksandar III. na blagdan 1887. godine poklonio carici Mariji Fjodorovnoj.

Nakon Ruske revolucije većina Fabregeovih jaja došla je u ruke boljševika koji su ih preprodali zapadnjacima. Za osam jaja se još uvijek ne zna gdje su, a pretpostavlja se da je samo tri preživjelo Revoluciju. Pronađeno jaje je zadnji put viđeno na izložbi u Sankt Peterburgu u ožujku 1902., a posljednji trag mu se gubi 1992. 

Tek 2011. godine otkriveno je da je ono prodano na aukciji u New Yorku 1964. godine da bi potom završilo na Srednjem zapadu gdje ga je kupio neuki trgovac.

Najčitaniji članci