News

Komentari 10

Zaboravna Hypo banka joj dala bez borbe 43.000 kuna!

Zaboravna Hypo banka joj dala bez borbe 43.000 kuna!

Presuda za franak: Zadarska odvjetnica dobila je novac za preplaćene kamate za stambeni kredit jer se banka nije žalila. Ostale tek čekaju sudske bitke i za eure

Nisam mislila da će sve ovako brzo završiti. Kad sam vidjela da se banka nije žalila, predala sam zahtjev na Finu i dobila novac na račun.

Priča nam to veselo zadarska odvjetnica I. G. Š. koja je zamolila da joj ipak ne objavimo identitet. Ona je zaista imala sreće u sporu s nekadašnjom Hypo bankom koja se danas zove Addiko.

Tužila ih je za preplaćene kamate za kredit u francima. Slučaj je zaključen prije konverzije na sudu u Zadru. Iako ima još onih koji su dobili sporove, banke su se redom žalile. Banke su u drugom stupnju dobile presude i zasad se nije dogodilo da je zbog pravomoćne presude isplaćen novac za preplaćene kamate.

- Sudovi rješavaju različito, a ne treba prejudicirati. U nešto sam drugačijoj situaciji jer je na Općinskom sudu moj slučaj završio prije konverzije - kaže nam ta odvjetnica.

Ona je digla kredit u francima 2007. godine. Zajedno s kamatama banka joj ukupno isplatila oko 43.000 kuna.

Hypo banka je ove godine radila na promjeni imena, rješavaju se i starih repova, pa im je ovaj slučaj očito promaknuo i nisu se žalili.

I u udruzi Franak kažu da taj slučaj ne stvara sudsku praksu jer je specifičan zbog toga jer se banka nije žalila. Što se tiče kredita u francima, Goran Aleksić iz Udruge ističe da su i troškovi preplaćenih kamata uključeni u konverziju. Pa je većina ili dužnika odustala od sudovanja iako su mogli tražiti i zatezne kamate. Pitanje je, kaže, kako će sudovi postupati.

No ostaje bitka za kredite u eurima koji nisu konvertirani, a za koje je također utvrđeno da kamate nisu pravilno ugovarane. Pravo na tužbe ima oko 100.000 građana.

- I za euro postoje pozitivne presude za dužnike u prvom stupnju, ali još nepravomoćne presude u kojima bi se potvrdila sudska praksa - kaže Aleksić.

I udruga Franak je izabrala dva dužnika u eurima te će im pomoći u vođenju spora za povrat preplaćenih kamata u eurima kako bi osvijestila i druge zadužene u eurima i potakla tužbe.     

Najčitaniji članci