Obavijesti

News

Komentari 877

'Pozdrav se može koristiti kao iznimka uz prethodnu dozvolu'

'Pozdrav se može koristiti kao iznimka uz prethodnu dozvolu'

Ploča HOS-a u Jasenovcu možda nam je bila neki povod. Jasno je, a to je i stav Vijeća i moj osobni stav, da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu RH, rekao je Plenković

VIDEO

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima u ovom dokumentu sugerira kako se detaljnije baviti ovom temom, a mi ćemo preporuke detaljno analizirati i vidjeti kako nam mogu pomoći u daljnjem definiranju zakonodavnih okvira. Ploča HOS-a u Jasenovcu možda nam je bila neki povod. Jasno je, a to je i stav Vijeća i moj osobni stav, da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu RH i tu nema dileme. Vijeće je to jasno reklo, ali je isto tako uvažilo činjenicu da se u striktnim situacijama može koristiti kao iznimka uz prethodno dopuštenje, rekao je na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković, nakon sjednice Vijeća u Banskim dvorima. 

- Preporuka je i jačanje sudskih i upravnih tijela u konkretnim slučajevima koji u svakodnevnom životu mogu doći na dnevni red. Za mene je ovaj rad Vijeća puno širi jer se odredio prema svim totalitarizmima i predstavlja vrlo vrijedan dokument za hrvatsko društvo. Cilj mu je da nam pomogne premostiti velike društvene podjele kako bi se okrenuli budućnosti demokratskog, tolerantnog i uključivog društva - naglasio je premijer i dodao kako će ga Vlada poručiti i poduzeti daljnje korake. 

"Crvenu zvijezdu petokraku nikako ne bi smjeli zabraniti"
"Crvenu zvijezdu petokraku nikako ne bi smjeli zabraniti"

Akademik Zvonko Kusić kazao je da se slogan 'Za dom spremni' na grbu HOS-a može iznimno korisiti, u vezi 'onih situacija, mjesta ili groblja gdje se obilježava pogbija pripadnika HOS-a'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu nisu sporni. Ti su simboli bili dvoznačni, tu je stvar kompleksnija jer imaju i negativnu i pozitivnu konotaciju. Naše preporuke nikad ne mogu biti potpuno detaljne, zakonodavac će to preciznije odrediti i suci će gledati kontekst, a ovo su opća usmjerenja - rekao je Kusić. 

'HNS nije promijenio svoj stav o pozdravu 'Za dom spremni''
'HNS nije promijenio svoj stav o pozdravu 'Za dom spremni''

Zvijezda petokraka se, pak, neće staviti izvan zakona jer ne simbolizira samo komunizam. 

Članovima vijeća sporna su bila i fašistička obilježja poput Hitlerovog pozdrava "Sieg Heil", ustaškog U i pozdrava "Za dom spremni", četničke kokarde, ali u slučaju zvijezde petokrake vode se odlukom Europskog suda za ljudska prava koji je u slučaju Attila Vajnai protiv Mađarske presudio kako se ne može smatrati da zvijezda petokraka predstavlja isključivo komunističku vladavinu jer simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, a koriste ju i neke političke stranke. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 877
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a