Obavijesti

News

Komentari 22

'Zabraniti satiru značilo bi zabraniti maštu, inspiraciju...'

'Zabraniti satiru značilo bi zabraniti maštu, inspiraciju...'
1

Ironiziranje, satiričko izražavanje nije vijest. To je parafraziranje događaja, pojava, ruganje i izrugivanje s pojedincima... Zabraniti satiru značilo bi zabraniti maštu, inspiraciju, kreaciju, istaknuo je odvjetnik

VIDEO

U emisiji Novi dan N1 televizije, odvjetnik Branko Šerić komentirao je presudu kojom je satirični portal News Bar kažnjen zbog  povrede časti i ugleda Velimira Bujanca. Šerić je u osamdesetima bio sudac u Splitu koji je odbio zabraniti Feral Tribune i time jasno stao u obranu ironije i satire u medijima. 

Na pitanje što se u ovih tridesetak godina promijenilo, Šerić je konstatirao - ništa. 

- Ništa se nije promijenilo. Sve je ostalo isto osim konteksta u kojem su  se dogodile ove dvije sudske odluke. Kada sam ukinuo zabranu Ferala koju je donijelo okružno tužiteljstvo, smatrajući da se radi o ironiji, satiri koja je ponekad prešla u vulgarnost, ali da je to neophodno potrebno za mentalno zdravlje građana ondašnje Jugoslavije, tada su me napadali savezi boraca, partijske organizacije i moram priznati da sam pomalo uživao u tome. Čitajući podlistak Ferala ja sam se smijao jer je ponovno čitanje tog materijala meni bilo smiješno. Danas mi je smiješno da se o tome razgovora - kazao je za N1 televiziju.

Portal NewsBar mora Bujancu platiti 12.000 kuna zbog satire
Portal NewsBar mora Bujancu platiti 12.000 kuna zbog satire

Konkretnu presudu protiv News Bara nije htio komentirati prije njezine pravomoćnosti, no ističe da svaka javna osoba mora biti spremna na određenu dozu kritike, pogotovo ako je ta kritika izrečena na satiričkom portalu u smiješnom i podrugljivom stilu.

- Mislim da javna osoba mora trpiti šalu na svoj račun, ali neka uzvrati na isti način - rekao je Šerić. 

Iako je branio Feral kada su bili optuženi zbog klevete Franje Tuđmana, to ih to nije spriječilo da ga kasnije ismijavaju u rubrici Greates shits nakon što je po službenoj dužnosti preuzeo obranu Dinka Šakića.

Bez obzira na to, nije mi palo na pamet da ih tužim, dapače umirao sam od smijeha - kazao je.

Brkiću 15.000 kuna odštete: Nazvali su ga prepisivačem...
Brkiću 15.000 kuna odštete: Nazvali su ga prepisivačem...

- Izrugivanje i sprdanje s mitinzima podrške Miloševiću i Srbima diljem vascele Jugoslavije na Kosovu, u Crnoj Gori, izrugivanje tim mitinzima smatralo se napadom na društveni poredak. Izrugivanje s Ivom Latinom i Stipom Šuvarom se smatralo društveno opasnim. Kada je trajekt Partizanka udario u rivu i nastala je rupa, oni su stavili naslov 'Mlada partizanka bužu imala'. To je bilo malo vulgarno i pretjerano, ali nije bilo šanse da potvrdim zabranu - pojasnio je Šerić svoje postupke u osamdesetima. 

Odvjetnik smatra da su humor i satira neophodni za mentalno zdravlje naroda i ljudi.  

- Ironiziranje, satiričko izražavanje nije vijest. To je parafraziranje događaja, pojava, ruganje i izrugivanje s pojedincima, benigno, to nema veze sa stvarnošću nego s maštom. Ograničeno je samo maštom autora, zabraniti satiru značilo bi zabraniti maštu, inspiraciju, kreaciju. Ako bi bila ovakva presuda pravomoćna, stimulirat će satiričare i novinare da budu žešći u svom kritičkom izražavanju svega što se oko nas događa. Ne mogu vjerovati da bi djelovalo destimulativno - zaključio je Šerić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...