Obavijesti

News

Komentari 6

Zabrinutost jer Trump nije potvrdio nuklearni sporazum

Zabrinutost jer Trump nije potvrdio nuklearni sporazum
1

Trump je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a

VIDEO

Europski čelnici i Rusija zabrinuti su, a Izrael i Saudijska Arabija zadovoljni nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak rekao da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015., javljaju agencije.

Trump je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebacivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu.

Čelnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke upozorili su Washington u zajedničkoj izjavi da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Troje čelnika je istaknulo da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji te da su spremni surađivati s Washingtonom kako bi se ta zabrinutost riješila.

Europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da SAD ne može jednostrano otkazati sporazum.

"Kao međunarodna zajednica ne možemo si priuštiti raskid sporazuma koji djeluje", rekla je.

"To nije bilateralni ugovor....Međunarodna zajednica, uključujući EU jasno je dala do znanja da sporazum vrijedi i da će vrijediti", naglasila je Mogherini.

Moskva ističe da je "iznimno zabrinuta" zbog Trumpova poteza jer ocjenjuje da se Iran striktno drži nuklearnog sporazuma,

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom, ali se nada da Trumpovo stajalište neće izravno utjecati na primjenu dogovora.

Dodao je da je glavna zadaća Moskve u ovome trenutku spriječiti propast nuklearnog sporazuma i pozvao je sve strane da se drže dogovora, prenosi agencija RIA novosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu.

"Čestitam predsjedniku Trumpu na današnjoj hrabroj odluci, on se odvažno suprotstavio iranskom terorističkom režimu", rekao je.

SAD je i prije Trumpova govora na svojoj strani imao Izrael, velikog protivnika Irana na Bliskom istoku.

Netanyahuova vlada je unaprijed u petak pozdravila Trumpov korak za koji je očekivala da će biti nepotvrđivanje sporazuma.

Rijad je također pozdravio "čvrstu strategiju američkog predsjednika prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.