Obavijesti

News

Komentari 0

Zadnji bijeli predsjednik JAR-a se u postumno objavljenom videu ispričao za apartheid

Zadnji bijeli predsjednik JAR-a se u postumno objavljenom videu ispričao za apartheid

Posljednji bijeli predsjednik JAR-a Frederick de Klerk, koji je umro u četvrtak, često kritiziran zbog nedostatka grižnje savjesti zbog apartheida, uputio je u postumno objavljenoj video snimci bezrezervnu i punu ispriku

VIDEO

"Svim srcem se ispričavam, za bol, patnju, poniženje i štetu nanesenu crncima, smeđima i Indijcima Južne Afrike. Ovo je moja posljednja poruka narodu Južnoafričke Republike", izjavio je u snimci koju je objavila njegova zaklada.

Naveo je da bi imao puno komentara o stanju u zemlji, ali i objasnio da je želio snimiti kratku poruku.

"Kritičari me i dalje optužuju da sam na ovaj ili onaj način opravdavao apartheid", rekao je i priznao da je u mladosti branio segregaciju, a kasnije kao parlamentarac i čak i kao ministar.

"Kasnije sam se puno puta ispričao za bol i poniženje koje je taj režim nanio. Mnogi su mi vjerovali, a neki nisu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Dopustite mi da danas, u ovoj posljednjoj poruci ponovim da se bezrezervno ispričavam", i precizirao je da to ne čini samo kao bivši predsjednik Nacionalne stranke koja je taj režim nametnula 1948., već i u osobno ime.

Umro zadnji bijeli predsjednik Južnoafričke Republike, dobitnik Nobelove nagrade
Umro zadnji bijeli predsjednik Južnoafričke Republike, dobitnik Nobelove nagrade

"Od početka 1980-tih moje se stajalište u potpunosti promijenilo", i pozvao se na iskustvo slično "obraćenju". "Shvatio sam da je apartheid bio pogreška i da smo dosegli moralno neopravdanu točku". I to obraćenje se prelilo na politiku.

De Klerk je u neočekivanom govoru u parlamentu 1990. najavio oslobađanje Nelsona Mandele i legalizaciju Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) i drugih stranaka koje su se borile protiv apartheida, čime je otvoren put demokratskoj tranziciji zemlje.

De Klerk je 1993. godine podijelio Nobelovu nagradu za mir s Mandelom, kojeg je tri godine ranije oslobodio iz zatvora, ali se njegova uloga u tranziciji prema demokraciji i dalje preispituje. Mnogi crnci ljuti su jer nije spriječio političko nasilje u turbulentnim godinama koje su prethodile izborima 1994. Stanovnici JAR-a s desnog političkog spektra koji su dugo vodili zemlju smatraju ga izdajnikom njihove ideje bijelog supremacizma.

Frederik Willem de Klerk umro je u četvrtak u dobi od 85 godina. "Bivši predsjednik FW de Klerk umro je jutros mirno u svojem domu u Fresnayeu nakon borbe s rakom mezoteliomom", priopćila je Zaklada FW de Klerk. U ožujku mu je bio dijagnosticiran mezoteliom, rak koji zahvaća tkivo koje prekriva pluća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1