Obavijesti

News

Komentari 54

Ministarstvo tvrdi: Ribari mogu mirno loviti u Savudrijskoj vali

Ministarstvo tvrdi: Ribari mogu mirno loviti u Savudrijskoj vali
1

Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad. Svoj posao će i dalje obavljati u miru, a nijedan ribar neće trpjeti materijalnu štetu, kaže ministar Tolušić

VIDEO

Savudrijski ribari tvrde da su dobili potvrdu kako će hrvatski ribari biti zaštićeni i zadovoljni su sastankom s ministrima.

Siguran i neometan rad ribara na području Republike Hrvatske, pa tako i u Savudrijskoj vali te neutraliziranje hipotetičnih kazni iz Slovenije, zahtjevi su istarskih ribara dogovoreni u srijedu na sastanku tridesetak ribara iz Savudrije i Umaga u Bašaniji kraj Umaga. S tim su zahtjevima istarski ribari danas u Zagrebu upoznali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Nakon sastanka s ministrom, zadovoljni su, javlja N1.

- To konkretno znači da je sredina crta razgraničenja i da će ribari kao i do sad moći obavljati svoju djelatnost, te da će se svi nesporazumi rješavati razgovorom i dijalogom, kažu.

Što je s kaznama koje će dobiti od Slovenije?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne možemo razgovarati o nečemu što se još nije dogodilo. Dobili smo garanciju da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji biti zaštićeni. Dobili smo čvrstu garanciju vlade i resornog ministarstva, rekao je

- Od večeras mirno spavamo. Ribari mogu normalno raditi, država čvrsto stoji iza nas, uvjeren je predstavnik udruge Mare Croatica, Daniele Kolec. 

- Ne mogu reći ništa konkretno, mi ćemo normalno raditi i ribari mogu mirno spavati, kaže.

Ministarstvo: Hrvatska granica ostaje nepromijenjena

Ministarstvo poljoprivrede u kojem je u četvrtak održan sastanak s ribarima, poslalo je priopćenje koje donosimo u cijelosti: 

"U Ministarstvu poljoprivrede održan je međuresorni sastanak s predstavnicima udruženja, grupacija i Ceha ribara na temu aktualne problematike ribolova u Savudrijskoj vali.  Uz ministra Tomislava Tolušića na sastanku su sudjelovali i državni tajnici: Ministarstva vanjskih i europskih poslova gđa. Andreja Metelko-Zgombić, Ministarstva unutarnjih poslova gđa. Terezija Gras, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture veza gđa. Maja Marković Kostelac te Ministarstva pravosuđa g. Kristijan Turkalj, sa suradnicima.
 
Na početku sastanka ministar Tolušić se u ime svih zahvalio predstavnicima ribara na dolasku i strpljenju, izrazio podršku cijele Vlade RH te još jednom ponovio da arbitražna odluka za Hrvatsku nije mjerodavna (ev. ne obvezuje i neće je primijeniti), pa tako ni njen dio koji se odnosi na razgraničenje na moru u području Savudrijske vale. Hrvatska granica ostaje nepromijenjena, a naša pozicija se ni milimetar neće promijeniti. 
 
„Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad. Svoj posao će i dalje obavljati u miru, a nijedan ribar neće trpjeti materijalnu štetu. Naši ribari će biti zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade RH - tristo posto smo uz vas!“ – rekao je ministar Tolušić ribarima te dodao da ovaj problem ne postoji od jučer niti se sutra može riješiti, ali da nema nikakvih incidenata na granici niti je ijedan ribar u Savudriji dobio kaznu u zadnjih mjesec dana, što su potvrdili i ribari koji su sudjelovali na današnjem sastanku. 
 
Hrvatska će zaštititi svoje ribare u Savudriji jer oni su jamac suvereniteta. Institucije ove države raspolažu svim relevantnim informacijama: popisima plovila, snimkama, radarima kojima se bilježe i dokumentiraju sva kretanja u Savudrijskoj vali, pa imamo sve što je potrebno za pokretanje postupaka prema slovenskoj strani ukoliko ona ustraje na jednostranim odlukama. Hrvatska i dalje želi prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom.
 
Predstavnici Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore zahvalili su svim predstavnicima ministarstava na dosadašnjem angažmanu i podršci iskazanoj na današnjem sastanku i zaključili da više nema straha od isplovljavanja u Savudrijsku valu. Predložili su osnivanje jedinstvenog radnog tijela sastavljenog od predstavnika nadležnih ministarstava, ribarskih udruga, grupacija i komora, koje će se redovno sastajati radi koordinacije zajedničkih aktivnosti oko ove problematike te pravovremenog informiranja ribara o poduzimanju budućih mjera.  Svi sudionici sastanka su se složili s prijedlogom. Prvi sastanak navedenog radnog tijela održat će se ubrzo u Savudrijskoj vali". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag