Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zagađenje zraka u Sl. Brodu: I dalje se traži hitno rješenje

Na sastanku Međunarodne radne grupe za praćenje stanja zraka iskazan je interes za izradom akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka, no za to ne postoje preduvjeti

2 komentara

Maratonsku sjednicu koja je trajala do kasno poslije podne u utorak je u Bosanskom Brodu održala Međunarodna radna grupa za praćenje stanja zraka.

Iako su na sastanku doneseni određeni zaključci po pitanju rada rafinerije i smanjenja onečišćenja zraka, oni i dalje ne predstavljaju skoro rješenje ovog velikog ekološkog problema. Sastanku su nazočili predstavnici Grada Slavonskog Broda, Rafinerije nafte Brod, nadležnih ministarstva dviju država, Uprave za inspekcijske poslove, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu te državnih hidrometeoroloških zavoda. Svi su rekli kako postoji interes za izradom zajedničkog akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka, no da u ovom trenutku u Općini Bosanski Brod za to ne postoje preduvjeti. Točnije nema sustava mjerenja razine onečišćenja zraka, a zbog toga niti nužne baze izmjerenih podataka.

Također, naglašeno je kako mora postojati bolja suradnja između Rafinerije nafte Brod i nadležnih inspekcija, koje u posljednjih godinu dana niti jednom nisu obišle njena postrojenja, a ponovno je istaknut i problem neusklađenosti zakona BiH s europskim zakonskim regulativama na području zaštite okoliša. Premda je istaknuto da je i ovaj razgovor na tragu pronalaska rješenja ovog ekološkog problema što bi se trebalo dogoditi u idućih nekoliko godina, predstavnici Grada Slavonskog Broda ponovo su upozorili da građani na lijevoj obali Save koji trpe stalno prekosavsko onečišćenje više to ne mogu trpjeti. Ponovo je bilo riječi o modernizaciji rafinerije, što nije ništa novo, jer ta je tema aktualna od 2012. godine i po tom pitanju je učinjeno vrlo malo. Zrak je i dalje onečišćen, samo u posljednja tri dana zabilježeno je osamnaest satnih prekoračenja granične satne vrijednosti sumpor vodika H2S, a od početka godine Brođani ponovno udišu zrak onečišćen velikim količinama lebdećih čestica.

- Grad Slavonski Brod proteklog tjedna ponovno uputio dopis prema Vladi Republike Hrvatske, nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kojim se traži hitno rješenje problema zagađenja zraka, budući da je izvor onečišćenja u drugoj državi, odgovor do danas nije stigao - rekli su u Slavonskom Brodu.

Možda vas zanima i ovo:
Message