Obavijesti

News

Komentari 4

Zagađenje svjetlom: Što napraviti kako bi se umanjilo?

Zagađenje svjetlom: Što napraviti kako bi se umanjilo?
2

Iako o onečišćenju okoliša najčešće mislimo u terminima krupnog fizičkog ili industrijskog otpada, okoliš se može onečistiti i na mnogo drugih načina

VIDEO

U nedavno objavljenom tekstu u sklopu Velike akcije bavili smo se raznim načinima na koji se može (pokušati) boriti za svijet u kojem živimo. Ovim člankom produbljujemo tu priču te ćemo vam predstaviti i jedan vid onečišćenja koji je prisutan u svakom gradu, te svatko od nas je na ovaj ili onaj način pridonio njegovom širenju. O čemu se radi?

Svjetlo. Svjetlost je fizički fenomen bez kojeg ljudska civilizacija, koja se u većini djelatnosti (ako ne i u skoro svima) oslanja na vid, ne može postojati. No, isto svijetlo koje nam je od iznimne pomoći može biti i uzrok mnogih problema, kako za ljude, tako i za živi svijet koji nas okružuje. “U usporedbi s kemijskim zagađenjem i zagađenjem bukom, zagađenje svjetlom je suptilnije i njegovi učinci možda nisu dobili svu pažnju koju zaslužuju” kaže Bart Kempenaers iz Instituta za ornitologiju Max Planck iz Njemačke, prenosi znanost.geek.hr.

O koliko velikom problemu se radi, najbolje ilustriraju brojni podaci dostupni na internetu koju govori o šteti koja se broji u milijunima uginulih ptica i drugih životinja zbog svjetlosnog zagađenja. Naime, smrt dolazi za milijune životinja kojima zbog nemogućnosti obavljanja osnovnih životnih potreba prijeti patnja i izumiranje. Konkretnije radi se o mnogo raznih vrsta noćnih životinja, ptica, šišmiša, kukaca, riba i dr. vrsta. Tako gledano jasno je kako ovaj vid zagađenja i njegov utjecaj se može proširiti i utjecati na cijele ekosustave. 

Prijatelji životinja objašnjavaju problem neprimjerenog osvjetljenja ovako: "Svjetlosno zagađenje šteti životinjama, biljkama, ljudskom zdravlju, narušava sigurnost u prometu i stvara ekonomske gubitke u milijunima kuna. Ekološka rasvjeta koja ne osvjetljava iznad horizontalne razine trebala bi postati jedina dozvoljena, a svako uzaludno rasipanje svjetlom zabranjeno zakonom zbog dobrobiti svih nas."

Što možemo napraviti?

Sada kada smo ustanovili kako čak i svjetlost, ako se ne koristi na način koji je u skladu s okolišem može postati problem - što mi kao korisnici možemo napraviti? 

Naravno, gašenje svih rasvjetnih tijela nije mogućnost, niti postoji potreba za tako drastičnim rješenjima. Naprotiv, rješenje je jednostavno, barem što se tiče javne rasvjete te dobar primjer rješavanja ovog problema možemo naći u Istri, točnije – Rovinju. Rovinj je među prvima uveo ekološku rasvjetu koja zadovoljava sljedeće kriterije: žarulja se nalazi u kućištu od neprozirnog materijala te je sa doljnje strane je zatvorena ravnim staklom. Stoga se svjetlost širi direktno u tlo, a svjetlosno zagađenje okoliša je minimalno.

Što se tiče osvjetljenja na našim stambenim prostorima i slično bitno je minimalizirati rasipanje svjetlosti te korištenje rasvjete samo gdje je ona nužno potrebna. Tako, koristeći ekološku (zasjenjenu) rasvjetu uvelike možemo pomoći umanjiti štetne učinke svjetlosnog zagađenja u Hrvatskoj. 

Što mislite na ovoj temi? Ostavite svoj komentar na našem Facebook profilu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca