Obavijesti

News

Komentari 84

Zagreb uskoro dobiva groblje i krematorij za kućne ljubimce

Zagreb uskoro dobiva groblje i krematorij za kućne ljubimce
7

Iz gradskog Ureda poručili su nam kako još ne mogu otkriti cijene pokopa, ali doznajemo da će se kremiranje naplaćivati po težini leša, tako da bi trebalo koštati od 300 do 1500 kuna

VIDEO

S obzirom na to da je ovo prvi objekt takvog tipa i veličine u Hrvatskoj, vodili smo se podacima dobivenim od sličnih institucija iz zemalja koje imaju takve objekte, govori nam Emil Turk, pročelnik zagrebačkog Ureda za poljoprivredu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

groblje za kućne ljubimce 02:06

Radovi na uređenju gradskog groblja i krematorija za kućne ljubimce u Dumovcu, kraj skloništa za životinje, ušli su u fazu uređenja. Postavljeno je postolje za peć te bi Zagrepčani svoje kućne ljubimce uskoro trebali pokapati na dostojanstveniji način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iako propisi zabranjuju pokapanje životinjskih leševa u prirodu, zbog nedostatka adekvatnog prostora, ono se moralo događati - kaže nam jedan veterinar.

U Zagrebu, dodaje, živi oko 50.000 pasa te je potreba za grobljem velika.

- U tijeku je stavljanje namještaja i krematorijske peći. Očekujemo da će polovicom 2018. godine objekt početi raditi za javnost - otkriva nam Turk. 

U zgradi krematorija već je uređen prostor za posljednji ispraćaj voljenih kućnih ljubimaca. Nakon što se oproste od svojih četveronožnih prijatelja, Zagrepčani će kroz prozor gledati kako njihovo tijelo odnose u prostoriju za peć. Strop te prostorije ukrašen je bijelim ždralovima različitih veličina. Sam čin stavljanja tijela u peć, kako bi cijeli postupak bio dostojanstven, vlasnici neće vidjeti.

Iako još nije potvrđeno, kako doznajemo, grad neće braniti organiziranje pogreba za ljubimce. Što će sve biti dozvoljeno još nije poznato.

Iz gradskog Ureda poručili su nam kako još ne mogu otkriti cijene pokopa, ali doznajemo da će se kremiranje naplaćivati po težini leša, tako da bi trebalo koštati od 300 do 1500 kuna.

- Radi izmjene zakonskog okvira, stvoreni su stvoreni su preduvjeti za zbrinjavanje ne samo kremiranih, nego, ako se vlasnici tako odluče, i nekremiranih lešina - govori nam Turk.

Hrvatski propisi zabrinjavali su pokop nekremiranih životinja, no propisi EU to dopuštaju te je grad zbog toga mjenjao građevinsku dozvolu. Iz tog razloga groblje još nije u potpunosti uređeno jer se ne zna hoće li građani više htjeti pokopati ljubimce u cijelosti ili samo polagati urne. Zasad je predviđeno 2300 kazeta, od kojih svaka ima četiri ukopna mjesta u sebi. 

Vrijednost cijelog projekta je 15 milijuna kuna, a grad na groblju planira zaposliti četiri do pet osoba. Groblje bi, poručuju iz Grada, trebalo biti isplativo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag