Obavijesti

News

Komentari 12

Zagreb: Zsoltu Hernadiju sud opet odredio istražni zatvor

Zagreb: Zsoltu Hernadiju sud opet odredio istražni zatvor
1

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe

VIDEO

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je ponovno odredilo istražni zatvor šefu MOL-a Zsoltu Hernadiju kojemu je krajem listopada u odsutnosti počelo suđenje za davanje mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu koji je zauzvrat mađarskoj naftnoj kompaniji navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić novinarima je pojasnio da je izvanraspravno vijeće takvu odluku donijelo jer je nakon podizanja optužnice došlo do nove faze postupka, a i dalje je egzistiralo prvo rješenje o određivanju istražnog zatvora koje je protiv nedostupnog Hernadija još 2013. donio sudac istrage.

Devčić je podsjetio da je u međuvremenu postupak bio dulje od godinu dana na Vrhovnom sudu, na sudu u Luxembourgu, odnosno da je trajala tzv. mrtva faza postupka u kojoj se ništa nije događalo.

"Formalno se to moglo odlučiti i ranije, ali tu se nije počinila nikakva procesna greška", kazao je Devčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, Hernadijeva odvjetnica Laura Valković suprotno stavu izvanraspravnog vijeća tvrdi da u ovom postupku nije nastupila nova faza.

"I obrani je bila zbunjujuća ova situacija da je danas održana sjednica izvanraspravnog vijeća o istražnom zatvoru iz razloga što je na pozivu za sjednicu bilo istaknuto da će se ona održati jer se postupak nalazi u novoj fazi. Međutim ovaj postupak se ne nalazi u novoj fazi, znamo što su faze - to su istraga, optuživanje i rasprava. Mi smo sada u očekivanju druge rasprave dakle danas nije nikakva nova faza postupka u kojoj bi se trebalo odlučivati o istražnom zatvoru", kazala je Valković.

Dodala je i da na odluku postoji pravo žalbe, ali da se "o njoj vjerojatno neće raspravljati kao što se nije odlučivalo ni o prvoj žalbi protiv rješenja suca istrage".

"O njoj do danas nije odlučeno pa pretpostavljam da će to i nadalje biti stav naših sudova da ne odlučuju o žalbama dok se osobe ne nalazi u istražnom zatvoru, što smatram da nije dobra praksa", kazala je Valković.

Hernadijeva odvjetnica pritom nije željela komentirati činjenicu da je odluka donesena na dan posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Zagrebu. Mađarska od početka postupka odbija ispitati Hernadija tvrdeći da je za taj slučaj već oslobođen na mađarskom sudu, a ignorirala je i raspisanu tjeralicu, koja je jedno vrijeme bila i ukinuta. No, izvršni odbor INTERPOL-a je sredinom studenoga odlučio u korist Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage za Hernadijem. 

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem je Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.