News

Komentari 8

Zagrebački HDZ najavio obnovu zdravstvenog sustava u gradu

Zagrebački HDZ najavio obnovu zdravstvenog sustava u gradu

Plan će biti usmjeren tome da se razvojem zdravstvenih ustanova omogući svakom građaninu, u svakom dijelu Zagreba, najbolja kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba najavio je u četvrtak plan te stranke za dugoročni razvoj sustava zdravstva u glavnome gradu, koji će, kako ističu, biti usmjeren prema tome da svaki građanin u svakom dijelu Zagreba dobije najbolju kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite.

Kako bi se to postiglo, ističu u priopćenju, osigurat će sredstva za razvoj zdravstvenih ustanova i unaprjeđenje zdravstvenih usluga, unaprijediti primarnu zdravstvenu zaštitu, te proširiti mrežu javne zdravstvene službe.

Iz gradskog proračuna i europskih fondova, financirat će specijalističko usavršavanje za djelatnosti primarne zdravstvene zaštite - obiteljske medicine, pedijatrije i ginekologije a posebno će se zalagati za veći broj pedijatrijskih ambulanti, napominju.

U onim dijelovima Zagreba koji to nemaju, osigurat će gradnju objekata za smještaj ordinacija opće/obiteljske medicine, dentalne zdravstvene zaštite, zdravstvene zaštite žena i zdravstvene zaštite predškolske djece i ostalih djelatnosti primarne zdravstvene zaštite.

Ulagat će u infrastrukturu i razinu opremljenosti domova zdravlja i ojačati njihovu ulogu u zdravstvenom sustavu, s naglaskom na projekte izgradnje zdravstvenih stanica u Španskom, Vrbanima, Gračanima i Odri.

Na više lokacija u gradu organizirat će centre za mentalno zdravlje u zajednici za podršku građanima, te će se zalagati za ostvarenje projekta studentske poliklinike, planirane u sklopu cjelovite obnove Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu nastojanja usmjerenih na osiguranje što bolje dostupnosti zdravstvene skrbi na svim razinama, iz Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba najavljuju izradu modela za uključivanje bolničkih specijalista izvan redovitog radnog vremena u rad specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja.

Također planiraju osigurati bolji pristup zdravstvenim uslugama osobama s invaliditetom, poglavito ženama s invaliditetom, uključujući pred porođajno, ginekološko savjetovanje i liječenje te savjetovanje o planiranju obitelji.

Radit će na poticanju i podizanju svijesti o preventivnim pregledima preko organiziranih aktivnosti u skladu s nacionalnim preventivnim programima otkrivanja raka dojke, vrata maternice, debelog crijeva i pluća. Planiraju također unaprijediti palijativnu skrb te povećati kapacitete za palijativu skrb i dugotrajno liječenje najteže bolesnih sugrađana. U tom smislu, zalagat će se da Grad Zagreb dobije neophodan hospicij, ističe uz ostalo, zagrebački HDZ.

Dodatne financijske resurse za sve navedeno osigurat će najvećim dijelom iz europskih fondova. Nadalje, u suradnji s Vladom RH najavljuju izgradnju nacionalne dječje bolnice, revitalizaciju Imunološkog zavoda te pokretanje drugih neophodnih kapitalnih projekata.

Na listi HDZ-HSLS-HSU-a za Gradsku skupštinu Grada Zagreba nalazi se osam zdravstvenih radnika: Mislav Herman, Darko Klasić, Mirjana Kujundžić Tiljak, Vedran Mihelčić, Ante Barišić, Žarko Udiljak, Anka Jurišić Kvesić, Pavo Kostopeč, Mario Starešinić i Ivana Portolan Pajić.

Najčitaniji članci