Obavijesti

News

Komentari 10

Zagrebački školarci sada i kod kuće žele jesti voće i povrće

Zagrebački školarci sada i kod kuće žele jesti voće i povrće

U novome projektu lokalni OPG proizvođači snabdijevat će škole sezonskim voćem i povrćem. To je odluka samih roditelja koje se prethodno pitalo žele da takvu prehranu za djecu

VIDEO

Kad našoj djeci netko ponudi slatkiše, oni mu kažu ne, hvala, mi u školi jedemo voće, kroz smijeh priča Gordana Fileš, ravnateljica OŠ “Dobriše Cesarića” u Zagrebu.

U njihovoj se školi već tri godine provodi program “Sheme školskog voća i povrća”. Od iduće se školske godine “Shema voća i povrća” objedinjava s “Programom mlijeka u školama”. Za objedinjeni je program osigurano 23 milijuna kuna iz europskih fondova.

Dok su lani proizvođači slali zahtjeve za preraspodjelu voća i povrća, ove će godine svaka škola koja želi sudjelovati u “Školskoj shemi”, odabrati lokalnog dobavljača koji će isporučivati do 150 grama voća ili povrća te neki mliječni proizvod do 250 mililitara tjedno po djetetu.

- Novom ‘Školskom shemom’ dali smo mogućnost školama da same odaberu lokalne proizvođače i dobavljače jer želimo podržati razvoj hrvatskih sela - rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić po objavi poziva.

Za raspodjelu voća i povrća ciljna grupa su učenici osnovnih i srednjih škola, a za mliječne proizvode učenici osnovnih škola.

- ‘Shema školskog voća i povrća’ primjer je kako se na dobar način koriste sredstva europskih fondova - rekao je Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe za poljoprivredu. Cilj mjera je djelovati na prehrambene navike djece školskog uzrasta, prije svega kod djece nižih razreda osnovne škole. Program bi trebao rezultirati smanjenjem pretilosti, dijabetesa i bolesti srca u dječjoj dobi te ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.

Istraživanje koje je provedeno na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu pokazalo je da 66 posto učenika u hrvatskim školama ne jede voće svaki dan te da 76 posto učenika ne jede povrće svaki dan.

Do sada su OPG-ovi obavljali administrativni dio te ih je plaćalo direktno ministarstvo. Škole se za sudjelovanje u programu mogu prijaviti do 14. lipnja, a dobavljači se prijaviti mogu tijekom cijele godine. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jučer je okupio sve hrvatske župane te istaknuo važnost da se što više škola i proizvođača hrane uključi u ovaj projekt. Također je najavio da će produljiti rok prijava za škole.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina