Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Zagrebačku županiju u 2018. posjetilo 41 posto više gostiju

Zagrebačku županiju lani je posjetilo 122.922 turista, što je 41 posto više nego 2017., koji su ostvarili 201.818 noćenja ili 33 posto više, izvijestili su u petak iz Ureda župana Zagrebačke županije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1 komentara

Od ukupnog broja dolazaka, 93.279 gostiju bili su inozemni, koji su ostvarili 149.925 noćenja. Domaćih gostiju bilo je 29.643, a ostvarili su 54.893 noćenja.

Zagrebačku županiju najviše su obilazili gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja.

Najposjećeniji gradovi u županiji bili su Velika Gorica, koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, potom Sveta Nedelja te Jastrebarsko, koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući i novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.

"Otkad mjerimo turističke pokazatelje, ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku", komentirala je lanjski posjet direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, izrazivši pritom zadovoljstvo jer nije riječ samo o sezonskim dolascima nego o cjelogodišnjem turizmu.

Ulaganje u zdravstveni turizam

Kao glavne turističke adute županije koju predstavlja istaknula je bogatu eno-gastronomiju, vinske i cikloturističke ceste te brojne manifestacije. 

Župan Stjepan Kožić, osvrnuvši se na grane turizma kojima županija posvećuje posebnu pozornost, prvenstveno ističe zdravstveni turizam i Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu, gdje bi uskoro trebali biti dovršeni 50 milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i dogradnji.

"Budući da se radi o jedinstvenom nalazištu ljekovitog naftalana, derivata nafte čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu, očekujemo povrat te investicije u vrlo kratkom roku“, rekao je Kožić naglasivši i važnost šoping turizma, kao i vjerskog turizma u krašićkom kraju. 

U tijeku tri EU projekta

U Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koja bi trebala bitno obogatiti turističku ponudu u idućem razdoblju. Prije svega, radi se o projektu izgradnje "Posjetiteljskog centra Sošice", investiciji vrijednoj gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Taj bi projekt trebao biti realiziran do veljače sljedeće godine. 

Tu je i milijun eura vrijedan projekt kojeg Zagrebačka županija provodi zajedno sa slovenskim pograničnim subregijama, kojim se želi razviti atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. Projekt će se provoditi do studenoga 2020. godine

Treći projekt Zagrebačka županija provodi s Gradom Zagrebom, a riječ je o Greenwayu, prvom biciklističkom autoputu u Hrvatskoj dužine oko 115 kilometara,  ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message