Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
54 komentara

Zagrepčanima stižu vrećice za plastiku: Evo što smijete baciti

Stanari će vrećice odlagati kraj kontejnera za miješani otpad. Iz Holdinga nisu odgovorili kako će to izgledati u neboderima s 200 stanova i s malim smetlarnicima. Vrećice će odnositi dva puta mjesečno

54 komentara

Poštar mi je donio žutu rolu s vrećicama, potpisala sam da sam ih preuzela. Kaj ću sad s tim? Čitala sam da u njih ne idu najlon vrećice jer to nije ta plastika niti boce od ulja.

Negodovala je umirovljenica s Trešnjevke kojoj je poštar jučer donio paketić s 13 žutih vrećica za odvojeno prikupljanje plastike i metala od po 60 litara. Poštari su ih jučer počeli dijeliti u Zagrebu, prvo stanarima kuća, a kasnije će dijeliti i onima u zgradama. Naša sugovornica s Trešnjevke kaže da je ranije nosila otpad do kontejnera za papir, plastiku i staklo na reciklažni otok. Čistoća ih je maknula, pa sad sve mora odvajati doma.

- Nemam pojma gdje da sad stavim ove vrećice koje sam dobila - rekla je. I jedan zagrebački poštar potvrdio nam je kako su jučer dobili prvu kutiju s 27 paketa vrećica koje moraju podijeliti. Kaže, sve bi mogli razdijeliti za oko mjesec dana.

- Dobro je ako smo na motociklu ili imamo svoj auto, ali jao poštarima koji to nose na rukama. Kutija ima sigurno više od deset kila - rekao nam je poštar. Kaže, vrećice moraju pokušati uručiti dva puta, a onda će ostavljati obavijest da ih čekaju u najbližoj pošti.

Iz Zagrebačkog holdinga odgovorili su kako će pune vrećice skupljati dva puta mjesečno. Detaljno su objasnili što se u njima skuplja.

Što ide u vrećice: 

Boce od jestivog ulja smiju u njih, kao i vode, deterdženata (ako na njima nema oznake da je to opasan otpad), potom kozmetika, lijekovi, plastika od hrane, slamke, čaše od jogurta, kutije od DVD-a, konzerve i limenke, ali i tetrapak.

U njih ne smijete bacati: 

Ali u te vrećice ne idu stiropor, spužve, kablovi, četkice za zube, upaljači, CD-ovi i DVD-ovi, kišobrani, boce od motornih ulja, sprejevi... Na Trešnjevci su jučer po kućama dijelili i kante za biootpad. Kasnije će stanarima zgrada dijeliti i vrećice od 30 litara za biootpad.

A prije tri mjeseca povučen je prijedlog prema kojemu je odvoz otpada trebao poskupjeti za 97 posto, a nekima i 350 posto. Usprotivili su se predstavnici potrošača, a kasnije i sam gradonačelnik Milan Bandić. Jučer su iz Holdinga potvrdili da se sad radi na novom cjeniku.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message