Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Zagrepčanki odbili pregled: Žao mi je, grudi su vam prevelike...

Zagrepčanka nije obavila mamografiju jer je u Klinici za tumore mamograf za sve veličine u kvaru godinu dana. Od raka dojke u hrvatskoj godišnje oboli više od 2500 žena

Foto: Dreamstime
73 komentara

Ušla sam. Doktor mi je rekao da dignem majicu. Pogledao mi je prsa i odmah rekao da su prevelika za snimanje. Ostala sam u šoku jer već godinama tamo dolazim i nikad mi se to dosad nije dogodilo, ispričala nam je K. P. (67) iz Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Nakon čekanja gotovo godinu dana, K. P. je došla na mamografiju u Kliniku za tumore na Črnomercu. Radiolog joj nije dopustio da se skine, nego samo da podigne majicu. Kad ju je obavijestio da mamograf neće moći snimiti prsa te veličine, uputio ju je u Vinogradsku.

- Rekao je da se ne moram naručivati i da mogu odmah otići tamo, ali ja sam starija žena na štakama i to mi predstavlja velike komplikacije. Čekala sam jako dugo na ovaj bitan pregled - nastavlja gospođa K. P.

Rak dojke pri vrhu je vodećih uzroka smrtnosti kod žena, a mamografija je i dalje najbolji način prevencije. Prema podacima Targetmapa, D je prosječna košarica kod Hrvatica.

'Mamograf za sve veličine grudi nije u funkciji'

U Klinici za tumore objašnjavaju da im mamograf kojim mjere sve veličine grudi nije u funkciji.

- Mamograf s velikom pločom nam se pokvario prije godinu dana. Ovaj drugi mamograf ima premalu ploču koja ne može snimiti veća prsa. Zato pacijentice moramo slati u ustanovu u Vinogradskoj - rekla nam je doc. dr. sc. Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

Dodala je da Klinika trenutačno u nabavlja novi mamograf. No dok ga ne nabave, žene većih grudi morat će odlaziti u Vinogradsku bolnicu.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message