News

Komentari 16

Zahtjevnu rutu od Metkovića do Ploča dugu 22.500 metara prva je preveslala ekipa Stabline

Zahtjevnu rutu od Metkovića do Ploča dugu 22.500 metara prva je preveslala ekipa Stabline

Trideset i dvije ekipe ukrstilo je vesla od Metkovića, Opuzena do Ploča na 24. maratonu lađa. Osamnaest ekipa lađarica natjecalo se u napetoj utrci, a prva je kroz cilj prošla Stablina koja je izmakla ekipi iz Zagreba.

Nikad više lađara kao ove godine na 24. maratonu lađa u Matkoviću i nikad manje političara, barem kad je riječ o državnom vrhu. Ni predsjednik Zoran Milanović pod čijim se viskom pokroviteljstvom održava maraton, a ni premijer Andrej Plenković nisu u subotu po velikim vrućinama došli u Metković pozdraviti do sada najveći broj lađara na ovoj tradicionalnoj utrci.

Trideset i dvije ekipe lađara ukrstilo je svoja vesla od Metkovića, Opuzena do Ploča. Čak osamnaest ekipa lađarica odveslalo je prošlog vikenda svoj maraton lađarica. Organizatori su želeći poštivati epidemiološke mjere nastojali u krugu oko Lučkog mosta u Metkoviću,  gdje se okupljaju veslaći, izbjeći veća okupljanja gledatelja. Ipak, mnoštvo stanovnika cijelom je Neretvom u svim mjestima pozdravljalo maratonce.

Od Metkovića do Ploča maratonce je čekalo veslanje od 22,500 metara, ali i veselje za pobjednike koji će ponijeti veliki prijelazni štit kneza Domagoja i mali u trajno vlasništvo. Nakon što je pucanj topa označio početak utrke krenuli su lađari žestoko, snažnim zaveslajima. Uzduž cijelog puta utrka je bila napeta uz zdušno bodrenje stanovnika svih mjesta uz Neretvu. Već nakon nekog vremena nekoliko ekipa se izdvojilo, a između njih je ponovno bila ekipa Stabline i Zagreba. 

Ove dvije ekipe su prošle godine dijelile prvo mjesto. Stablina je cijelo vrijeme i ove subote bila prva. Iskusna ekipa koja zna izveslati maraton lađa kao rijetki jakim je zamasima veslala prema cilju. Znali su izmanevrirati upravo u trenutku kada je trebalo i prvi su ušli u završnicu na prolazu Čeveljuša gdje se Neretva sužava.Stablina je i tu prva prošla, ali su im Zagrepčani cijelo vrijeme "puhali za vratom" sa šest, sedam metara zaostatka. I jedni i drugi su snažno pokušavali ostvariti svoj cilj.

U samoj završnici pred sam ulazak u Ploče nije se dala Stablina. Svojim iskustvom veslanja na Neretvi, Stablina je ušla sa visoko podignutim jarbolom želeći pokazati tko je prvi i najbolji. Veslali su zadnje metre snažno do cilja jer znali su da prvi ulaze u cilj. 

Ovo je četvrto zlato za ekipu Stabline. Ponosno su preuzeli veliki štit kneza Domagoja kao pobjednici 24. Maratona lađa.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Zagreba, a treće ekipa Crni put. Četvrti su završili Gusari Komina.  

Najčitaniji članci