Obavijesti

News

Komentari 17

Zajedništvo: Iz minskog polja izvukao teško ranjene kolege

Zajedništvo: Iz minskog polja izvukao teško ranjene kolege
2

Vladimir Petrović kaže kako na terenu pirotehničari ovise o kolegama pa se razvija zajedništvo i uzajamno povjerenje. On je potrčao u pomoć ranjenim kolegama...

VIDEO

Sredinom rujna pirotehničari vukovarske tvrtke Detektor krenuli su u ručno razminiravanje terena kraj Josipdola. Bio je to jedan u nizu poslova razminiravanja na karlovačkom području.

Ivan Jurić (26) iz Lipovca i Dario Skender (36) iz Tenja bili su prvom redu, a pored njih, najiskusniji pirotehničar u tvrtki, Vladimir Petrović (44) iz Vođinaca kraj Vinkovaca. Odjeknula je eksplozija. Svi su popadali na tlo. Protupješačka odskočna rasprskavajuća mina PROM 1 najrazornija je mina koja ubija u krugu od 30 metara, a do 100 metara ranjava. Dario Skender je zapomagao, Ivan je nepomično ležao, a Vladimir je ustao i potrčao prema prijateljima.

- Dario je bio ranjen u prsa te je krvario. Skinuo sam mu majicu, stisnuo ranu i počeo ga vući iz minskog polja. Boljelo ga je, govorio mi je da mu se pobrinem za ženu i djecu ako umre. Iznio sam ga i pošao po Ivana. Mina mu je odnijela noge. Krvario je iz vrata i trbuha. Pokušao sam mu stisnuti ranu na vratu. Počeo sam ga vući prema sanitetu, ali onda su dotrčali i drugi dečki pa smo ga odnijeli u vozilo. Nažalost, u bolnici u Ogulinu je preminuo. Skender je preživio - kaže Petrović koji se na minskim poljima diljem Hrvatske nalazi od prvog dana, otkako je osnovana prva deminerska tvrtka.

Prije toga bio je branitelj, dragovoljac. Prošao je mnoga ratišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije to prvi put da sam na terenu u eksploziji. Tri puta sam to do sada doživio, dva puta izvlačio ranjene kolege iz polja. Kad se dogodi eksplozija među nama, onda ozlijeđene iz polja izvlačimo mi, pirotehničari, jer sanitet ne smije ući u minsko polje. Neki od kolega su poginuli, neki ostali invalidi. Teško je poslije toga nastaviti baviti se ovim poslom. Mnogi su odustali. Ja uzmem nekoliko dana slobodno, da se malo saberem, pa nastavim dalje. No nakon 20 godina, sad shvaćam da mi je toga dosta i da bih mogao u mirovinu - kaže Vladimir dodajući kako ga je stradanje mladog Ivana Jurića osobno jako pogodilo jer su njih dvojica bili jako dobri prijatelji, a s Dariom Skenderom je osam godina dijelio sobu na terenu.

Reportažu o hrabrom Vladimiru gledajte u srijedu u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” i na www.ponoshrvatske.hr.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tragične brojke žrtava mina u Hrvatskoj

Na poslovima razminiravanja RH od 1996. godine do danas stradalo je 120 pirotehničara, a od njih čak 34 smrtno. Vladimirova obitelj, supruga i troje djece jedva čekaju dan kad će otići u mirovinu. I njima je dosta stalnog strahovanja za njegov život.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a