Obavijesti

News

Komentari 182

Zakazale kontrole: ‘Uzimaju poticaje i za državnu zemlju’

Zakazale kontrole: ‘Uzimaju poticaje i za državnu zemlju’
1

Sporni hektri: Damir Miškec plaća najam i obrađuje državnu zemlju, ali poticaje za nju dvije godine uzima druga tvrtka. Udruga OPG-a Život traži hitnu reviziju

VIDEO

Afera s upisom fantomskih tvrtki na tuđe oranice otkriva i druge nepravilnosti u sustavu dodjele zemljišta. Seljaci zato traže hitnu reviziju dodjele za mandata ministra Tihomira Jakovine.

- Zakupio sam državnu zemlju, plaćam najam, imam ugovor, ali već dvije godine poticaje za tu zemlju uzima tvrtka Širjan. Meni je 16.000 kuna koje sam trebao dobiti puno - priča nam poljoprivrednik Damir Miškec iz Topolja pored Ivanić Grada.

Kako je to moguće?

Kaže da je u državni sustav za poticaje Arkod već ranije bila upisana tvrtka Širjan te da ih ne žele izbrisati iako on obrađuje zemljište, ima ugovor i plaća najam. Miškec kaže da nije usamljeni slučaj, da ima još susjeda sa sličnim problemima. Dodaje kako na njihovu području ima i osoba koje uopće ne plaćaju državi najam državnog poljoprivrednog zemljišta, a od iste te države pak dobivaju poticaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Problematičan je upis u sustav poticaja putem izjave i dva svjedoka koji je počeo lani, tijekom mandata Tihomira Jakovine. Takva praksa je dovela do toga da se seljacima i na njihovo zemljište upiše neka fantomska tvrtka te dobiva poticaje. Novi ministar Tomislav Tolušić najavio je reviziju 35.000 hektara koji su tako upisani u sustav potpora. No udruga OPG-a Život kaže da treba provjeriti barem 75.000 hektara koji su dodijeljeni nakon uvođenja izjave za mandata Tihomira Jakovine. On nam je rekao da su to omogućili jer nigdje u EU onaj koji dobiva poticaje ne mora biti vlasnik zemlje.

- Pazite, netko je morao imati informacije da je neko zemljište slobodno, kakvo je vlasništvo, netko je omogućio poticaje...

Treba sankcionirati te osobe jer su to prljave rabote, i za državno i za privatno zemljište. Revizija je nužna - kaže Antun Laslo, predsjednik udruge OPG-a Život.

Vlasnik tvrtke Širjan, Zvonimir Širjan, koji je jedan od većih stočara na tom području i kojega je Damir Miškec direktno prozvao, kaže da za konkretan slučaj ne zna.

- Mi obrađujemo svu zemlju koju imamo. Nismo ništa dobili na temelju izjava o korištenju zemljišta. Ako bilo tko drugi zaista ima vrijedeći ugovor za zemljište, onda bi on bio upisan - kaže nam Zvonimir Širjan.

Između Širjan d.o.o. i fantomskih tvrtki o kojima smo u utorak pisali i koje su se upisale za poticaje na tuđe, privatno zemljište ima jedna poveznica. Njihovim vlasnicima je ovo ljeto Europska komisija blokirala isplatu poticaja zbog nepravilnosti. Širjanu i s njim povezanoj tvrtki blokirana je isplata 53 milijuna kuna. Tvrtki Moslavina proizvodi blokirana je isplata 31 milijun kuna.

U Moslavini proizvodi su vlasnici Josip Vinceković, bivši HDZ-ov dožupan Čazme i Tomislav Kitonić, veliki stočar u Moslavini i vlasnik tvrtke Bik. Vinceković je vlasnik jedne fantomske tvrtke, Severka, bez zaposlenih i prihoda, koja se upisala na tuđe zemljište. U drugoj tvrtki, Grabovnica voće, koja također nema prihoda i zaposlenih, a prijavljena je na trošnoj kući, vlasnica je sestra Tomislava Kitonića, Zrinka.

Poljoprivrednici čije je to zemljište su slučajno otkrili da su na njihovo zemljište upisane te tvrtke za poticaje. Obje tvrtke tvrde da se radi o pogrešci te su povukle upis nakon što je pukla afera.

- Ne želim vam ništa komentirati - rekao je u utorak Kitonić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina