Obavijesti

News

Komentari 40

Rodiljne i roditeljske naknade i alimentacije izuzet će od ovrhe

Rodiljne i roditeljske naknade i alimentacije izuzet će od ovrhe
4

Vlada je usvojila izmjene Ovršnog zakona koje vrijede od 1. siječnja 2012. Ovrhe više neće moći sjedati na porodiljne naknade, alimentacije, socijalne naknade...

VIDEO

Rodiljne se naknade od početka iduće godine više neće moći plijeniti ovrhama, a FINA će morati obavijestiti dužnika da otvori poseban račun u banci kako bi na njega dobivao primanja koja se ne smiju plijeniti. Vlada je usvojila izmjene Ovršnog zakona koje vrijede od 1. siječnja 2012. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da se ovime uvodi red u sustav i da će sve institucije koje ne budu radile po zakonu biti prekršajno kažnjene do 50.000 kuna. Naime, posljednjih mjeseci je bilo puno slučajeva da su ovrhe sjedale i na zakonom zaštićena primanja kao što su alimentacije, socijalne naknade, te naknade s burze rada jer dužnici nisu znali da moraju imati poseban račun u banci na koji bi sjedala ova primanja. Po novom se uvodi i mogućnost trećeg ročišta za dražbu nad nekretninama. No nekretnine se na drugom i trećem ročištu neće smjeti prodavati ispod polovice stvarne vrijednosti nekretnine. Do sada se nekretnina mogla prodavati i za trećinu njene vrijednosti. Bošnjaković je najavio da će sustav potpuno spremno dočekati iduću godinu kada se uvodi sustav po kojemu će ovrhe provoditi javni ovršitelji.

Usvojene su i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju te o dodatku na mirovine po kojima će se mirovine i dodatak na mirovine ubuduće isplaćivati zajedno a ne više odvojeno. Ovo se tiče 300.000 umirovljenika kojima je prosječni dodatak 351 kuna. To znači i da će se mirovine povećati kad dođe do novog usklađivanja s obzirom na stanje u gospodarstvu.

- Ovo će značajno utjecati na socijalnu i egzistencijalnu sigurnost umirovljenika. Socijalni partneri i umirovljenici pozdravljaju ovakav prijedlog i sigurno ćemo njegovom primjenom odagnati sve strahove da se s tim dodatkom nešto u budućnosti može dogoditi - kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Tusk će nam sljedeći tjedan donijeti Nacrt ugovora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica Vlade ja također izvijestila da je Nacrt ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji praktički već gotov i da očekuje da će poljski predsjednik Donald Tusk već idući tjedan u Zagrebu i službeno uručiti taj ugovor na engleskom jeziku.

- S ponosom ističem da smo došli do iznimno važnog trenutka kad govorimo o konačno završenom ugovoru koji ćemo uskoro potpisati i kojim ćemo se odlučiti da Hrvatska postaje čanica EU. To je važan trenutak koji pokazuje da smo imali snage i sposobnosti, da smo obavili važan i težak posao – rekla je Kosor. Nastavila je da je to uspjeh prije svega njene Vlade i uspjeh cijele Hrvatske, te da će se uspjeh zapisati u povijest. Inače, nakon što primimo Ugovor, slijedi prijevod tog dokumenta na sve službene jezike Unije. Kosorica je rekla da očekuje da će Europski parlament svoju suglasnost na Ugovor dati u studenome kako bi Hrvatska mogla postati punopravna članica 1. srpnja 2013. godine. Pozvala je i sve političare da pridonesu tome da referendum o pristupanju EU prođe što bolje.

Vlada je prihvatila i prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju po kojima bi se ujedinio posao pučkog pravobranitelja s pravobraniteljima za djecu, ravnopravnost spolova te osoba s invaliditetom. Dosadašnji pravobranitelji će po novome postati zamjenici pučkog pravobranitelja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1