Obavijesti

News

Komentari 11

'Zakon koji zadire u ustavna prava građana treba donijeti dvotrećinskom većinom'

'Zakon koji zadire u ustavna prava građana treba donijeti dvotrećinskom većinom'

Potpredsjednica SDP-a poručila je da SDP neće glasati za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ako se ne budu donosile dvotrećinskom većinom jer smatra da zadiru u ustavna prava građana

VIDEO

„Iako nas je Vlada donedavno uvjeravala da ne treba dramatizirati nego smirivati situaciju, očito je da je voda došla do grla i da smo u nuždi posegnuti za oštrijim mjerama. Vladin prijedlog u meni izaziva dvostruke osjećaje i stavove – s jedne strane, svjesni smo da, ako propisujemo određene obveze, moramo imati i način kako ćemo sankcionirati nepoštivanje tih obveza. S druge strane, stječe se dojam da ne idemo u pravcu kazni kao instrumenta odvraćanja građanja od kršenja mjera, nego na brutalno punjenje proračuna“, izjavila je Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac novinarima u Saboru.

Usto, ustvrdila je, opasno zadiremo u ustavna građanska prava kada je riječ o nepovredivosti doma, odnosno, o zabrani privatnih okupljanja i načina na koji Vlada još nije jasno definirala način na koji će tu mjeru provoditi.

Ako je intencija da se zakonom zadire u ljudska prava, onda je nedopustivo da se u Saboru donosi običnom većinom, dodala je.

'Kazne su drakonske, a Vlada teret baca na leđa poduzetnika'
'Kazne su drakonske, a Vlada teret baca na leđa poduzetnika'

„SDP sigurno neće glasati za to da se zadire u ustavna prava građana na način da o tome odluči većina nazočnih u sabornici. Pružali smo ozbiljan otpor i kada je Vlada u proljeće pokušavala uvesti aplikaciju za praćenje građana i na tom stavu ostajemo i danas. Ako ćemo donositi takve odluke, onda to mora biti dvotrećinskom većinom, a hoćemo li uvoditi takve mjere, o tome treba raspraviti u Saboru“, najavila je.

Glasovac je rekla kako joj je žao što Vlada ovakve odluke donosi preko noći, ustvrdivši kako je vrlo loša Vladina komunikacija s javnošću i građanima, ali i saborskim zastupnicima.

Dodala je kako se nada da će "Vlada prespavati i doći k sebi i da neće doći do toga da se, u situaciji kada živimo u neizvjesnosti, ne znamo što će biti sutra, kada će nam puknuti zdravstveni i socijalni sustav, netko igra na ovakav način i provocira da se opozicija u ime građana mora obraćati Ustavnom sudu".

Smatra da je u ovakvim kriznim situacijama ključna stvar komunikacija, iskrenost i razmjernost mjera.

„Molili smo da sjednemo za zajednički stol s pozicijom da vidimo u kakvoj smo situaciji i kako ići dalje jer bi se na taj način izbjegle ovakve situacije", rekla je Glasovac.

'SDP je za besplatne vrtiće u Zagrebu i za dvosmjenski rad'
'SDP je za besplatne vrtiće  u Zagrebu i za dvosmjenski rad'

Smatra da je riječ o "neprimjerenom ponašanju Vlade" te da bi Vlada trebala biti otvorena i orijentirana na komunikaciju u kriznim situacijama, ali da je to  izostalo.

"Nadam se da će odustati od toga da lome stvari preko koljena", zaključila je potpredsjednica SDP-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji