Obavijesti

News

Komentari 101

Zakon nema rješenja za Sašin slučaj: Morala je u mušku ćeliju

Zakon nema rješenja za Sašin slučaj: Morala je u mušku ćeliju
6

JOŠ JE U ŠOKU Sašu Đ. (23) smjestili su na muški odjel zatvora u Remetincu. Na sudu kažu kako smještaj transrodnih ljudi nije zakonski reguliran

VIDEO

Dva dana nakon izlaska iz istražnog zatvora u zagrebačkom Remetincu Saša Đ. (23) kaže da je još u šoku i pod jakim sedativima.

U pritvoru je bila od 7. prosinca prošle godine zbog sumnje na razbojništvo budući da je državljanka Srbije, kojoj je istekao boravak u Hrvatskoj, pa je sud smatrao da postoji opasnost od bijega. Kako Saši u dokumentima još piše da je muškog spola, prvo su je smjestili na muški odjel, u ćeliju s još četiri pritvorenika. Kasnije su je premjestili u samicu iako je tražila da bude na ženskom odjelu jer se osjeća i izgleda kao žena, a do potpune transformacije nedostaje joj još završna operacija. Ogorčena tretmanom u Remetincu, poslala nam je pismo iz zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:36

- Na šetnji su me drugi pritvorenici gađali predmetima, lupali po stražnjici i hvatali za grudi te skandirali ‘bit ćeš silovana’ i slično - ispričala je Saša, u javnosti poznatija kao Saška Diva.

Prijeti joj protjerivanje

Postupak protiv nje nedavno je obustavljen jer nema dokaza da je sudjelovala u razbojništvu.

Ima šest dana za regulirati boravak u Hrvatskoj inače će je protjerati. U razgovoru se pohvalila da je prije nekih dvije godine izabrana za najljepšu transseksualku na Balkanu. Kaže da je u Srbiji prošla pakao te da se bavila svačime da preživi.

'Žena sam, ali su me strpali u mušku ćeliju, bilo je strašno...'
'Žena sam, ali su me strpali u  mušku ćeliju, bilo je strašno...'

Sa zagrebačkog Županijskog suda, koji je Saši odredio istražni zatvor, kažu da sudac prilikom obilaska zatvora prvenstveno usmeno rješava primjedbe.

- Primjedbe na rad i odnos zatvorskih stražara ili medicinski tretman, hranu i sl., u pravilu se rješavaju na licu mjesta. Što se tiče smještaja zatvorenika, to sukladno pravilniku određuje uprava zatvora. Za transrodne osobe treba upitati Zatvor u Zagrebu kako oni rješavaju takve slučajeve jer te situacije nisu zakonski riješene - odgovorili su na naš upit sa suda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina