Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

Izglasali zakon o otpisu duga: 'Određeni pomak ipak je tu...'

O izmjenama Zakonu o najmu stanova vjerojatno će se glasovati idućeg petka, zadnjeg dana rada Sabora prije ljetne stanke, nakon dodatnih pregovora, rekli su iz redova vladajućih

Zagreb: Sabor raspravlja o Fondu i Zakladi hrvatskih branitelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
37 komentara

Zastupnici su u petak izglasali zakone o otpisu dugova fizičkim osobama, provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i stečaju potrošača, a koji bi trebali olakšati položaj preko 326.379 blokiranih hrvatskih građana. 

Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpuštaju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima. Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima predlaže se obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini. 

Dok se izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna. 

- Predloženo neće omogućiti ljudima da dođu na zelenu granu, no određen pomak ipak je tu - poručio je Goran Aleksić (SNAGA) prije glasovanja o ovom paketu zakona. 

Sabor je glasovanje o izmjenama Zakona o najmu stanova odgodio za idući tjedan zbog neslaganja među vladajućima, pa su na dnevnom redu tri zakonska prijedloga iz sektora obrane.

Zakon o najmu stanova tek će sljedeći tjedan na glasovanje

Iz redova vladajućih poručili su u četvrtak kako će se o izmjenama Zakonu o najmu stanova vjerojatno glasovati idućeg petka, zadnjeg dana rada Sabora prije ljetne stanke, nakon dodatnih pregovora, te kako neće biti trećeg čitanja već će prijedlog Vlada doraditi amandmanima.

 Iz vladajuće većine nezadovoljan je Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a koji je zatražio treće čitanje, tvrdeći da zakon nije dobro pripremljen, a kritikama se pridružio i SDSS koji je podršku uvjetovao prihvaćanjem amandmana.

 Nakon glasovanja zastupnici će raspravljati o konačnom prijedlogu Zakona o Zakladi vojne solidarnosti, koji predviđa osnivanje te zaklade s ciljem potpore djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 Na dnevnom redu su i odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru "SEA GUARDIAN" u Sredozemlju te u operacijama koalicijskih snaga "INHERENT RESOLVE".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message