Obavijesti

News

Komentari 7

Zakon o pravobranitelju za djecu ide po hitnom postupku

Zakon o pravobranitelju za djecu ide po hitnom postupku

Zakon o pravobranitelju za djecu ipak je ušao u saborsku proceduru po hitnom postupku jer je 73 zastupnika glasalo za to, dok ih 41 bilo protiv, a njih pet suzdržano

VIDEO

Zastupnici su prešli na glasovanje, a prije toga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nadopunio dnevni red s nekoliko točaka, među kojima je i Zakon o pravobranitelju za djecu. Dao je na glasovanje prijedlog da Zakon o pravobranitelju za djecu ide u saborsku proceduru po hitnom postupku, ali je takav prijedlog izazvao negodovanje oporbe.

Zakon o pravobranitelju za djecu ipak je ušao u saborsku proceduru po hitnom postupku jer je 73 zastupnika glasalo za to, dok ih 41 bilo protiv, a njih pet suzdržano.

Podsjetimo, SDP-ov Gordan Maras u četvrtak je u Saboru upravo zbog pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić prozvao HDZ za hajdučiju upozorivši da je ministrica za demografiju Nada Murganić, uz prisustvo premijera Plenkovića, rekla pravobraniteljici da ju smjenjuju jer HDZ misli da je ona SDP. Maras je istaknuo da je takva smjena prije isteka mandata zbog takvog razloga nedopustiva.

Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a, SDP-a, Mosta te Furio Radin istaknuli su mišljenje da bi taj Zakon trebao ići u redovnu proceduru jer bi prije donošenja Zakona o pravobranitelju za djecu trebali raspraviti i donijeti Izvješće pravobranitelja za djecu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a otvoreno se protivi da se prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu uputi u hitnu saborsku proceduru posebno nakon što je prije dva dana izašlo na vidjelo da prijetite pravobraniteljici - rekao je Goran Beus Richembergh.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio mu je da oni nikome ne prijete.

- Klub SDP-a također se protivi da Zakon o pravobranitelju za djecu ide u hitnu proceduru. Kroz ovu hitnost procedure želi se otvoriti smjena pravobraniteljice kroz neprihvaćanje njezinog Izvješća. Ne smije se raditi na ovako brutalan način da se obračunavamo s politički nepodobnima, bez da se ne gledaju sposobnosti - rekla je Sabina Glasovac.

Ines Strenja Linić u ime Kluba Mosta poručila je da prvo trebi raspraviti Izvješće pravobraniteljice, a tek onda Zakon o pravobranitelju za djecu.

- Klub Mosta također traži da prijedlog ovog Zakona ide u redovnu proceduru pa da nakon Izvješća vidimo hoće li pravobraniteljica moći biti smijenjena. Imali smo slučajeva da drugima čak i nisu prolazila Izvješća, pa nisu padale glave - poručila je Strenja Linić.

Furio Radin, potpredsjednik Sabora, u ime Kluba nacionalnih manjina istaknuo je kako će on po tom pitanju biti suzdržan, a da ostali članovi Kluba mogu glasovati po savjesti.

Izglasali izmjene Zakona o kaznenom postupku

Zastupnici su izglasali i Zakon o kaznenom postupku (ZKP), odnosno izmjene ZKP-a, njegove sedme po redu. Kako je u četvrtak tijekom rasprave istaknuto, prema ovim izmjenama na ispitivanju u policiji daje se dokazna snaga u daljnjem postupku, a ispitivanje osumnjičenika pred policijom snima se uređajem za audio-video snimanje. Snimak postaje dokaz u kaznenom postupku.

Razgraničuje se pojam žrtve i oštećenika, jačaju su prava žrtava, a strtiktnije se određuje i jamčevina. Istražni zatvor mogao bi se ukinuti i zamijeniti jamstvom samo u slučaju ako je određen zbog toga što je osoba za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo u bijegu ili ako osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći. Stav je kako bi institut jamstva, kao mjera osiguranja nazočnosti okrivljenika u kaznenom postupku, svakako trebalo regulirati znatno restriktivnije u odnosu na postojeće rješenje.

Amandman SDP-ovog Peđe Grbina, kojim je predlagao da se primjena Zakona odgodi na 1. prosinca 2017., nije prošao. Grbin je istaknuo kako će sudovi već za 15 dana morati primjenjivati ovaj Zakon, a nisu se za to pripremili. 

Zastupnici su izglasali i izmjene Prekršajnog zakona, Zakona o USKOKU-u, Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, prijedlog o prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Osim niza usvojenih Izvješća, među kojima su Godišnje izvješće o obrani za 2016. i Izvješće HAZU-a za 2016., zastupnici su izglasali i promjene Poslovnika. Prema ovim izmjenama, radno tijelo postaje stalno Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a kojeg će mjesto Milorada Pupovaca (SDSS) voditi Mostov Robert Podolnjak. 

U izmjeni Poslovnika, Živi zid je predlagao da Sabor dobije Odbor za budućnost, koji bi pratio i analizirao trendove npr. u tehnologiji, no zastupnici to nisu prihvatili. 
 
Izglasan je i Zakon o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu jednoglasno, sa 122 glasa za. Prema ovom Zakonu banke će prije sklapanja ugovora s potrošačem morati dati informativni dokument o naknadama za najreprezentativnije usluge. A osim toga, banka će najmanje jednom na godinu morati besplatno dati potrošaču izvješće o obračunatim i plaćenim naknadama i kamatama.

Idući tjedan posljednji je tjedan zasjedanja Sabora. Od 15. srpnja do 15. rujna traje ljetna stanka. Kako bi se ubrzao rad, zastupnici će sljedeći tjedan u saborske klupe ponovno sjesti već u ponedjeljak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a