Obavijesti

News

Komentari 14

Lovrinović: Neka DORH istraži javne nabave Vladi za 2015.

Lovrinović: Neka DORH istraži javne nabave Vladi za 2015.
5

Joško Klisović je u ime Kluba SDP- a, povodom Međunarodnog dana žena, istaknuo kako će SDP uputiti u saborsku proceduru prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije

VIDEO

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedanje  raspravom o izmjenama Zakona o lovstvu kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa europskim, a iz resornog ministarstva za drugi kvartal ove godine najavljuju sveobuhvatne zahvate u taj Zakon.
Prije same rasprave, tradicionalno, zastupnici su zatražili stanku. Niz Klubova zastupnika zatražio je stanku zbog afere "Dnevnice". 

Želimo upozoriti javnost i prosvjedovati zbog neobjašnjivog kašnjenja u postupanju DORH-a u slučaju radnji kakve su 'slučaj dnevnice' i još neki, rekao je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov čestitao je svim zastupnicama i svim građankama Hrvatske današnji 8. ožujka, Međunarodni dan žena.

Joško Klisović je u ime Kluba SDP- a, povodom Međunarodnog dana žena, istaknuo kako će SDP uputiti u saborsku proceduru prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na današnji dan sjećamo se svih borbi koje su žene vodile za ostvarivanje svojih prava. Klub zastupnika SDP-a dat će svoj doprinos toj borbi i uputiti u saborsku proceduru prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije, o sprečavanju nasilja nad ženama i zaštiti ženskih prava. Pozivam sve kolege da prihvate i glasaju za taj Zakon. Vrijeme je da u ovom slučaju prijeđemo s riječi na djelo- rekao je Klisović i  naglasio da  broj kaznenih djela nasilja nad ženama raste te je potom  pozvao na minutu šutnje za sve žene žrtve nasilja.

Tomislav Žagar u ime Kluba Mosta govorio je o propalom poduzeću Gaj u Slatini u kojem oko 700 radnika nije dobilo potraživanja od gotovo 70 milijuna kuna. 

- To poduzeće je simbol privatizacijske pljačke u RH. Postoji niz stvari u kojima je DORH morao reagirati svih ovih godina. Ova država nije učinila sve kako bi zaštitila radnike i njihova prava- poručio je Žagar.

Goran Aleksić je u ime Kluba zastupnika Živog zida i Snage govorio o naknadama za obradu kredita. 

- Te naknade nemaju nikakvih temelja. Banke uzimaju 1, 2 ili 3 posto naknade za obradu kredita i to uzme iz mase kredita te za njih poslije plaćate kamate.  Ta naknada nije zakonita jer nije specificirana niti postoje temelji odakle ti troškovi dolaze. Nikakav poseban trošak se ne događa zbog toga što je netko dignuo kredit, to je lažna naknada i ona se ne smije naplaćivati. U Njemačkoj se već nekoliko godina vode sudski sporovi protiv banaka zbog ovih naknada- rekao je Aleksić.

Ivan Lovrinović u ime Kluba Promijenimo Hrvatsku govorio je o aferi dnevnice te pozvao DORH da istraži javne nabave u uredu Vlade RH iz 2015. godine. 

- Želim ukazati na nedopustiv način ponašanja državnog odvjetništva. Trebalo je 110 dana da se pokrene ovaj slučaj. Treba li svakom prigodom premijer ove države dovesti za ruku državnog odvjetnika pa da mu kaže što treba raditi? Ako se ovo događa Vladi koja je vrh sustava za upravljanje državom, onda mi imamo problem sigurnosti na najvišoj razini. Naš Klub poziva DORH, ako treba i premijera da ponovno dovede državnog odvjetnika, da istraži javne nabave upravo u Uredu Vlade RH iz 2015. godine. Za bagatelne javne nabave inače je propisano da treba prikupiti barem tri ponude. Državna revizija upozorila je kako su se učestalo tražile ponude samo od jednog ponuditelja, što bi trebalo biti iznimno. Ovo govorim zato da upozorim da nisu problem samo dnevnice. Dakle, mi imamo velik problem- poručio je Lovrinović. 

Dražen Bošnjaković u ime Kluba HDZ- a, također govoreći o aferi s dnevnicama, istaknuo je kako HDZ traži da se procesuiraju odgovorni. Poručio je kako je Vlada RH odgovorno postupila i učinila sve da se ovakva krađa zaustavi.

- U vrhu vlasti, u Uredu premijera dogodile su se nečasne radnje. Ovi događaji bacaju sjenu i na nas kao političare i na najviši državni vrh.  Pozivamo DORH da rasvjetli ovaj slučaj i procesuira odgovorne. Fokus sada nije više u tome tko je to učinio i kako je to učinjeno, već da je premijer Plenković sazvao presicu s glavnim državnim odvjetnikom. Pomalo je to besmisleno. Interes svih nas je da to što prije dobije pravosudni epilog i da pravda bude zadovoljena. Andrej Plenković i sadašnja Vlada je očito to naslijedio, to se očito događalo jedan dulji niz godina prije njih i oni su kao odgovorna Vlada stali pred hrvatsku javnost i učinila sve da se to zaustavi- poručio je Bošnjaković. 

Zastupnici Zakon o lovstvu prebacili na 'politički kolosjek'

Saborska rasprava Zakonu o lovstvu u srijedu je već na samom početku  zastupnike prebacila na 'politički kolosjek' pa je tako SDP-ovac Nenad Stazić primjetio kako nema propisanog "lovostaja na političku divljač" te ustvrdio da se "štiti pernata divljač, ali ne i Pernar" dok je Branimira Bunjca iz Živog zida ljutilo što se ne raspravlja o DORH-u, Ovršnom zakonu, pravosuđu.

- Ovo je važan, reformski zakon. Do sad se štitila, na primjer, pernata divljač kada sjedi na jajima i dok hrani mladunčad. Sada se to mijenja, pa se ta pernata divljač štiti tijekom podizanja mladunčadi ili različitih stadija razmnožavanja. Ne štitimo više pernatu divljač kada sjedi na jajima. To je taj veliki reformski zahvat upravo u duhu svih obećanja HDZ-a i Mosta o velikim reformama - ustvrdio je SDP-ovac Stazić

 U zakonu, kaže, nedostaje jedno cijelo poglavlje.

- Propustili ste lovostaj na političku divljač, jer za političku divljač lovostaja nema. Kada god državni odvjetnik hoće odstrijeliti nekoga politički on to napravi, a da nemamo čak ni sezonu lovostaja. Tako je gospođu županicu Merzel odstrijelio politički, držao šest mjeseci u pritvoru, a još nema ni optužnicu - dodao je Stazić.

 Zakonom se, nastavio je, štiti primjerice pernata divljač ali ne i Pernar.

- Pernara se odstrijeli kad god treba, njemu se skine imunitet zbog pisanja grafita. Štiti se krupna divljač. Pa to je dobro da se štiti. Ali zašto se onda dopušta da se našeg Sauchu zatvori sedam dana. A zašto ne i druge - pitao se Stazić.

 Replicirao mu je HDZ-ovac Stevo Culej.

- Naš zastupnik Stazić je promašio temu. Trebao je govoriti o zaštiti divljači, a ne o zaštiti Pernara jer naš kolega Pernar nije ničim ugrožen i ni od koga. A što se tiče zatvaranja Sauche, ja jesam za to da se pozatvaraju svi oni njemu slični koji ne znaju brojati do 500, a ne jamiti 500 tisuća kunića - poručio je Culej.

- Ja sam pokušao govoriti i o vašoj zaštiti, tj. da se ni vama nije trebao skinuti imunitet zbog toga što ste čekićem razbijali dvojezične ploče koje su bile postavljene po zakonu.To je jedan barbarski čin ... čin divljaštva - uzvratio mu je Stazić te je zaradio opomenu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova.

 Rasprava o Zakonu o lovstvu razljutila je Branimira Bunjca (Živi zid) koji je rekao za njega da je klasičan primjer EU birokracije i neće bitno utjecati na sudbinu Hrvatske.

- Zašto ne raspravljamo o temama kao što su DORH, Ovršni zakon, stanje u pravosuđu, FINA, HRT, HNB, INA, HEP, mirovinski sustav, minimalna plaća, PDV, stanje u MUP-u...- zamjerao je Bunjac.

 Predsjednik Sabora Petrova i njega je  opomenuo, da ne skreće s teme pa je Bunjac poslušao preporuku.

- Evo zoološki vrtovi smiju krasti jaja, jel' im je to dopušteno, ali uz prethodnu potvrdu ministarstva, tako da Ministarstvo poljoprivrede umjesto da riješi pitanje praznih sela ili recimo da riješi pitanje gospodarskoga pojasa ili da možda zaštiti domaću proizvodnju pred uvozom, ono će pisati potvrde zoološkim vrtovima da slobodno ukradu pet prepeličjih jaja - nastavio je Bunjac.

HDZ-ov Josip Đakić prozvao ga je zbog "neznanja o lovstvu i nepoznavanja pravila koja govore o tome kako se postupa u lovu".

- Mene bi više interesiralo da ste se osvrnuli na štetu o divljači, na migraciju divljači, na staništima divljači i ono što je najviše tegoba lovačkim udrugama - štete koje divljač prouzroči na automobilima, koju treba razgraničiti zajedno s Hrvatskim cestama i s hrvatskom državom. I ako je država vlasnik životinja koje daje na upravljanje ili lovišta koje daje na upravljanje, kako može biti samo lovozakupnik taj koji odgovara za štetu - rekao je Đakić.

 HDZ-ov Tomislv Klarić iznenađen je, kaže, razinom rasprave i klubova koji se uopće nisu dotakli zakona.

- Oni su na neki način svojim raspravama uvrijedili više od 70 tisuća koji se ovime aktivno bavi i struku koja se ovim aktivno bavi - poručio je Klarić.

Prema prijedlogu proširuje se razdoblje zabrane lova pernate divljači u svim stadijima razmnožavanja, podizanja mladunčadi ili tijekom njihova povratka u područja gdje podižu mladunčad, a propisuje se i naknada štete koju počini divljač, i to bez obzira je li u pitanju trajno nastanjena divljač, ili divljač koja na tom mjestu povremeno boravi.  Sukladno važećem Zakonu divljač može nanijeti štetu ljudima ili imovini na zemljištima gdje se prostire lovište, a to se odnosi na štete na poljoprivrednim usjevima, koje se isplaćuju korisnicima zemljište i štete u prometu. Važeći Zakon o lovstvu razlikuje štete od vrsta divljači koje stalno žive u lovištu od štete od divljači koja u lovištu stalno ne živi.

 Slijedom presude Ustavnog suda Republike Hrvatske ukinuti su stavci koji su tu razliku prepoznavali, te se ovim prijedlogom zakona nedvojbeno propisuje odštetna odgovornost.

- Štete ne vozilima godišnje iznose i do 20 milijuna kuna što je velik novac te treba porazmisliti koji je model prvedne odštete -upozorio je SDSS-ov Mile Horvat.

 Na apel HNS-ovog Milorada Batinića kako treba dati priznanje lovcima koji se brinu o lovištima reagirao je Bunjac koji ga je upitao koje je to dobro činio Nadan Vidošević kada je išao ubijati polarnog medvjeda, lava, kozu...

- Ja nisam spominjao imena...- uzvratio mu je Batinić.

Tomislav Panenić (Most) pak upozoravao je na problem 'mafijaškog biznisa'.

 - Jedno su sportska lovačka društva koja brinu o lovištima te stalno strahuju da im koncesije ne pređu u tuđe ruke. No, postoje i oni koji se predstavljaju lovcima a zapravo krijumčare životinje iz Hrvatske. U Hrvatskoj se na meniu u restoranima ne nalaze lastavice kao primjerice u Italiji ... neki među nama pomažu da se ptice odstrijele i švercaju - rekao je Panenić.

Zbog sastanka Vijeća Europe u Bruxellesu na kojoj premijer Andrej Plenković sudjeluje u četvrtak i petak, sjednica Vlade pomaknuta je za danas. 

Povodom Međunarodnog dana žena, premijer je ministricama poklonio bukete cvijeća koje ih je dočekalo na stolu te im čestitao, kao i svim ženama u Hrvatskoj njihov dan.

- Važno je isticati i raditi na stvarnoj ravnopravnosti između žena i muškaraca koje je jedno od temeljnih vrednota našeg Ustava, moramo se voditi protiv diskriminacije, posebno na tržištu rada i suzbiti kazneno nasilje nad ženama. To je zajednički cilj nas u Vladi i svih aktera u društvu- poručio je Plenković. 

Osvrnuo se i na aferu dnevnice i konferenciju koju je u ponedjeljak održao zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom zbog koje je dobio salvu kritika, a i zbog koje je Cvitan u srijedu pozvan na sjednicu Odbora za pravosuđe u Hrvatskom saboru. 

- Izgleda da posla ima više nego je bilo tko inicijalno mogao i pretpostaviti. Želimo da kao vlada ukažemo na nepravilnosti i nezakonitosti i da se oni koji se odgovorni privedu pravdi. Moj je cilj kao predsjednika Vlade da se to istraži- rekao je Plenković dodavši kako u zajedničkoj konferenciji nema ništa sporno. 

- Svatko tko iole pozna naš pravni sustav i koja je zadaća državnog odvjetnika i Vlade, onda može sigurno zaključiti da u tome nema baš ništa sporno, a kamoli išta protuustavno. To su politikantski komentari. Za one koji ne znaju, Vlada surađuje s državnim odvjetnikom i državnim odvjetništvom kao institucijom u brojnim pitanjima. Taj dijalog je prirodan i kontinuiran proces stoga odbacujem bilo kakve insinuacije o ikakvom utjecaju Vlade nad radom DORH-a - poručio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag