Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

'Zakon o registru troškova javnih dužnosnika u proceduri'

Zakon bi se odnosio kako na dužnosnike na nižim razinama, kao što su načelnici, gradonačelnici i župani, tako i na najviše dužnosnike u Vladi i samog premijera, najavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja

Zagreb: U Saboru je održana Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4 komentara

Most nezavisnih lista izvijestio je u utorak da je u proceduru uputio zakon kojim predlaže ustrojavanje registra troškova javnih dužnosnika, odnosno objavu na internetu svih troškova koje dužnosnici naprave tijekom obavljanja svoga posla, poput dnevnica, putnih troškova, troškova noćenja i sl.

To je prvi zakon u okviru Mostovog cjelovitog antikorupcijskog paketa, kojim će predložiti izmjene ukupno 20 zakona i ustavne promjene u cilju suzbijanja korupcije koja, kako ističu u toj stranci, izjeda sve segmente hrvatskog društva, od zdravstva i pravosuđa do politike i školstva.

Javnim objavljivanjem na jednom središnjem mjestu relevantnih troškova dužnosnika, po uzoru na slične registre u Kanadi i Irskoj, uspostavio bi se učinkovit mehanizam nadzora nad trošenjem javnih sredstva, te povećala transparentnost, smatraju u Mostu.

Zakon bi se odnosio kako na dužnosnike na nižim razinama, kao što su načelnici, gradonačelnici i župani, tako i na najviše dužnosnike u Vladi i samog premijera, najavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Tri su glavna cilja - da se novac poreznih obveznika koristi razborito i odgovorno radi javnog interesa, da su svi troškovi koji nastanu u obavljaju javne dužnosti nužni i opravdani, te da javnost ima uvid u trošenje novaca poreznih obveznika, kazao je Grmoja.

Registar bi bio središnja elektronička baza podataka, dostupna na stranicama Ministarstva financija, a u njega bi se upisivali podaci o troškovima za službena putovanja, dnevnice, naknade prijevoznih troškova, troškovi noćenja, troškovi reprezentacije i sl.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message