Obavijesti

News

Komentari 19

Zakon o udžbenicima uskoro u Saboru: 'Torbe će biti lakše...'

Zakon o udžbenicima uskoro u Saboru: 'Torbe će biti lakše...'
1

Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole tako bi iznosila tri kilograma, za peti i šesti razred pet, a za sedmi i osmi razred šest kilograma...

VIDEO

Vlada je sa sjednice u srijedu u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakon o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama koji bi trebao omogućiti lakše školske torbe i više digitalne nastave, a roditeljima manje troškove nabave udžbenika.

Konačni prijedlog usklađen je sa "svim primjedbama dobivenima u saborskoj raspravi te u Vladi", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Sigurna sam da imamo kvalitetan konačni prijedlog. Omogućavamo lakše školske torbe, niže cijene udžbenika i mogućnost digitalizacije, koja onda daje jednake prilike svim učenicima za protok informacija i korištenja tehnologija", istaknula je.

'Zakon o udžbenicima mora se donijeti u ovih nekoliko dana'
'Zakon o udžbenicima mora se donijeti u ovih nekoliko dana'

Predloženim se zakonom po prvi puta definirala najviša cijena i masa kompleta udžbenika po razredima.

Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole tako bi iznosila tri kilograma, za peti i šesti razred pet, a za sedmi i osmi razred šest kilograma.

U odnosu na prvo čitanje revidirani su koeficijenti za izračun cijene te je, osim satnice, u izračun u obzir uzet i broj predmeta u razredima.

Tako bi u razrednoj nastavi, od 1. do 4. razreda, najviša cijena obveznih udžbenika iznosila 10 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj.  Kad se tome dodaju i radni materijali, ona bi iznosila oko 460 kuna, navela je ministrica.

Za 5. i 6. razred cijena bi bila 14 posto medijalne plaće, a za 7. i 8. razred 15,5 posto medijalne neto plaće.

Prema prijedlogu zakona, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva (radne bilježnice, zbirke, atlasi itd.) postaju drugi obrazovni materijali o čijem korištenju odlučuju škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika s kurikulumom i međupredmetnim temama provodila bi stručna povjerenstva koja bi imenovao ministar, a njihov sastav bio bi tajan.

U Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda kojim se predlaže prestanak rada Agencije za vodene putove čije bi poslove s početkom iduće godine preuzelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

'Najvažnije je da je konačni prijedlog zakona o udžbenicima upućen u saborsku proceduru' 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je zahvalila svima koji su omogućili da dođe do suglasja oko Konačnog prijedloga zakona o udžbenicima - HNS-u, Vladi te premijeru Andreju Plenkoviću, naglasivši kako je najvažnije da je zakon upućen u saborsku proceduru jer će se njime rasteretiti kućni budžeti roditelja i kvalitetno unaprijediti praksa u školama.

Ministrica je potvrdila da je bilo prijepora oko tog zakona među članovima vladajuće većine. U medijima je proteklih dana, naime, bilo objavljivao da HNS prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije ako taj zakonski prijedlog ne bude na dnevnom redu današnje sjednice, dok je HDZ-ov dio Vlade poručivao kako je i ranije bilo planirano da taj prijedlog bude na dnevnom redu upravo na današnjoj sjednici.

"Istina je sljedeća: bilo je planirano da taj zakon bude u proceduri do 30. studenoga, a ja se zahvaljujem svima onima koji su omogućili da sada do ovog suglasja dođe. Znači, nije jednostavno. Ja znam da je to takva situacija da povremeno treba voditi relativno kompleksne pregovore", rekla je ministrica.

Njoj je, istaknula je, kao resornoj ministrici najvažnije da je predloženi zakon danas dobio podršku Vlade. "I to ne samo podršku u smislu glasovanja, nego i - nakon sjednice Vlade, kada smo raspravljali o detaljima - razumijevanje tog novog koncepta ", dodala je ministrica.

Uputila je zahvalu i HNS-u, "koji je odigrao veliku ulogu", kao i premijeru što je došlo do prijedloga s kojim su sada, istaknula je, svi zadovoljni.

"Kojim smo svi zadovoljni, a koji je zaštitio roditelje, kućni budžet, koji je učenicima omogućio bolje materijale, lakše torbe i koji učiteljima omogućuje jedan potpuno drugačiji koncept i poučavanja i rada", naglasila je te ustvrdila da će predloženi zakon kvalitetno unaprijediti praksu u školama.

Predloženim se zakonom prvi puta definira najviša cijena i masa kompleta udžbenika po razredima, a ministrica je kazala kako bi cijene udžbenika trebale biti smanjene oko 10 posto u odnosu na sadašnje.

Na pitanje novinara hoće li i nakladnici biti zadovoljni predloženim zakonom, odgovorila kako je u razgovoru s većinom njih utvrđeno "da oni sigurno u tim okvirima mogu isporučiti kvalitetan materijal".

"A hoće li biti svi zadovoljni i sa svakim detaljem, to bi bilo teško postići. Ali, naša zadaća, zadaća Vlade je zaštita učenika i roditelja i državnog proračuna. Jer ni na koji se način ne bi smjelo ući u bilo kakav projekt besplatnih udžbenika ako ne bismo mogli odrediti njihovu maksimalnu cijenu. To bi bilo stvarno neodgovorno", rekla je Divjak te potvrdila da je sljedeći korak izrada modela za projekt besplatnih udžbenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag