Obavijesti

News

Komentari 151

Žalac posao dala firmi s jednim zaposlenim: Bili su i u blokadi?

Žalac posao dala firmi s jednim zaposlenim: Bili su i u blokadi?
1

Tvrtka Ampelos d.o.o. dobila je 13 milijuna kuna. Nemaju web stranicu, a u blokadi su bili 64 dana. Informatički sustav temeljen na bazi podataka trebali su dostaviti u 30 dana

VIDEO

Sredinom lipnja 2018. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova raspisalo je natječaj za nabavu "cjelovitih i funkcionalnih programskih rješenja informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta".

Vrijednost nabave je skoro 13 milijuna kuna, 12 milijuna i 991 tisuću plus PDV. Na natječaj se javio samo jedan ponuditelj, točnije zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke Ampelos d.o.o. i InfoDom d.o.o, javlja Telegram

Oni su ponudili isporučiti traženo za 16.238.750 kuna s PDV-om i ministarstvo je, na čelu s ministricom Gabrijelom Žalac, to prihvatilo. 

Zanimljivo je što je tvrtka Ampelos d.o.o., koja je bila na prvom mjestu ponuđača, tvrtka koja ima jednog zaposlenog. Godinu dana ranije imala je ukupne prihode 274.000 kuna i dobit od 800 kuna. Nemaju ni web stranicu, a u blokadi su bili 64 dana. Datum natječaja im se, ističe Telegram, dobro poklopio jer nešto ranije ne bi mogli dostaviti potvrdu da šest mjeseci nisu bili blokirani - nešto što je preduvjet za bilo kakvo poslovanje s državom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hrvatska je talac aferaških ministara. I jednog premijera
Hrvatska je talac aferaških ministara. I jednog premijera

Kad su dobili posao na natječaju, Ampelos d.o.o. je doživio nevjerojatan rast. U godinu dana su narasli 4740 posto, dok im je dobit narasla 910.822 posto. Nakon posla s ministarstvom Gabrijele Žalac, u blagajni su imali 10 milijuna i 200 tisuća kuna. 

Zanimljiva stvar proizlazi i iz Registra nabave ministarstva u kojem jasno stoji da je rok isporuke 30 dana. Kako navodi Telegram, izrada informacijskog sustava koji se temelji na bazama podataka nije moguća u tako kratkom roku. 

- Iskustvo pokazuje kako su natječaji na koji se javljaju manje od četiri ponuditelja obično namješteni - rekao je Telegramu informatički stručnjak Marko Rakar. 

Odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv ministrice Žalac
Odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv ministrice Žalac

- Nadalje, odabrani dobavljač nema apsolutno nikakve, pa ni najmanje kompetencije ili reference za posao koji obavlja. Ne postoji povijest sličnih rješenja, domaćih ili u inozemstvu, te je jasno samo promatrajući broj zaposlenih kako je “pobjednička” ponuda bila kroz razne parametre podešena za samo jednog dobavljača koji će pokupiti proviziju, dok će sav posao odraditi tvrtka Infodom - objasnio je Rakar. Dodao je kako je smiješno što se tvrtka InfoDom nije sama javila i pobijedila na natječaju "s obzirom da Ampelos ne daje niti trunke dodane vrijednosti i samo povećava trošak".

Isplatio si je punu dobit i još "malo" posudio... 

Indikativno jest što je Ampelos spornu godinu završio s 8 i pol milijuna kuna dobiti, a vlasnik si je isplatio puni iznos nakon plaćenog poreza na dobit – 6,9 milijuna kuna. Dodatno, Ampelos je tu 2018. završio s profitnom maržom od gotovo 65 posto, što je dvostruko bolje od softverskih divova poput Googlea i Microsofta, te nekoliko puta bolje od prosjeka hrvatske IT industrije.

Osim što je direktor Ampelosa Marko Jukić isplatio 8,5 milijuna kuna dobiti i posudio dodatnih 2,3 milijuna kuna iz tvrtke. 

SDP nakon Kuščevića kreće u opoziv Tolušića, Žalac i Marića
SDP nakon Kuščevića kreće u opoziv Tolušića, Žalac i Marića

- Mimo toga, ovih 12 milijuna kuna je samo vrh sante leda, jer razvojem ovakve bespotrebne aplikacije ministarstvo sebe ograničava na jednog dobavljača bez kompetencija koji će kroz troškove održavanja i navodnih nadogradnji poput vampira isisati dodatne desetine milijuna kuna u godinama koje dolaze. Ovo je školski primjer ne samo namještenog natječaja, nego i nepotrebne nabave koja će generirati ogromne troškove i vrlo malo ili ništa koristi za ovo društvo, te na najbolji način ilustrira sve što je pogrešno u domaćoj IT zajednici koja posluje s državom. Nadajmo se samo da će se odgovorne institucije napokon početi baviti ovom i desetinama drugih sličnih nabava te ako već ministri nisu u stanju propisati fer i pošteni natječaj, da onda barem pravosuđe prorijedi dobavljače - zaključio je Rakar. 

Povrh toga, natječaj je sumnjiv i zato što je isprva bio procijenjen na pet milijuna kuna, da bi narastao na 13 milijuna, a kako tvrdi Telegram, direktor Ampelosa Marko Jukić je otprije povezan s ministricom Gabrijelom Žalac. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...