News

Komentari 185

Zamračio je 1,4 milijarde kuna: Ovo je Gazdinih osam grijeha

Zamračio je 1,4 milijarde kuna: Ovo je Gazdinih osam grijeha

Istražitelji su otkrili veoma kreativne načine na koje je obitelj Todorić, na čelu s Gazdom Ivicom , izvlačila novac iz tvrtke, ali i zavarala banke da joj odobre kredite

Kad je počeo slom Agrokora, znalo se da se može očekivati veća zaduženost nego što je bila prikazana.

No ono što su istražitelji, a zatim i forenzički timovi koje je angažirala izvanredna uprava otkrili, bilo je iznenađujuće. Dio je završio u rješenju o istrazi, a kako saznajemo, kad se Todorić vrati, vrlo je vjerojatno i proširenje istrage.

U složenom slučaju na stotinjak stranica opisane su do u detalje malverzacije. Cilj je bio dvojak: s jedne strane osigurati novac za lagodan život obitelji, a s druge prikazati kreditorima stanje u tvrtki boljim nego što jest. Todorić je tako funkcionirao, jednim kreditom je zatvarao drugi, investirao je, ali milijuni su i curili. Obitelj je, prema nalazu istražitelja, tvrtku koristila kao kasicu prasicu. A godinama je to skrivala na veoma kreativne načine. Iako je sve razotkriveno, Todorić tvrdi da nije izvukao niti kunu. A najzahtjevniji dio procesa će biti financijsko vještačenje, koje će morati dokazati sve početne teze istražitelja. 

1. Lažno su prikazivali dobit, a stvarni novac sjedao je na račun

Istražitelji su utvrdili da su od 2006. pa do kraja 2014. godine lažiranjem knjiga Todorić i menadžeri lažno prikazivali dobit. A onda je stvarni novac iz Agrokora na osnovi dividende odlazio Ivici kao vlasniku i u njegove tvrtke. Ukupno više od 700 mil. kuna.

2. Čak niti Kulmerove dvore nije kupio svojim novcem

Todorići žive u Kulmerovim dvorima, na obroncima Medvednice. Ali čak niti svoj dom nije kupio svojim novcem. Istražitelji su utvrdili da je bar 122 milijuna kuna došlo direktno iz Agrokora, koji je otplatio Todorićev kredit za dvorac.

3. Račun u švicarskoj za putovanja i uređenje doma

U švicarskom Zugu osnovan je Agrokor AG, koji je trebao pojeftiniti uvoz robe za Agrokor. Istražitelji su otkrili da je bar 64 milijuna kuna koje je Agrokor poslao na taj račun na kraju poslužio za privatne troškove obitelji: putovanja, uređenje doma, obuću, odjeću...

4. Umjesto svojim novcem, dionice za Gazdu kupovao Agrokor

Europska banka za obnovu i razvoj uložila je u Agrokor, ali je Todorić nakon nekog vremena želio otkupiti dionice. On je osobno postao vlasnik, ali je složenom financijskom shemom, s prikrivanjem tragova, 758 milijuna za dionice dala tvrtka.

5. Govorio da priprema izlazak na burzu, a oni trošili

Čak i banane i sve živežne namirnice, benzin, putovanja, obitelj je vodila na posebnom tajnom računu. Predstavljalo se to kao trošak pripreme izlaska na burzu. Od 2,2 milijarde potrošenih kuna čak više od milijardu su bili čisti privatni troškovi.

6. Lažno prikazivanje posudbi prema Todoriću i stanja duga

Kad bi netko pogledao knjige Agrokora prije odlaska Gazde, vidio bi više od 600 milijuna kuna gotovine. No to je bilo lažno, taj novac je bio “posuđen” drugim ili prijateljskim ili Todorićevim tvrtkama. Nikad nije vraćen. Lažno je prikazivao i zaduženost.

7. Poslovanje s mjenicama i lažno knjiženje dugova

Todorića se tereti i da je smislio shemu za prikriveno financiranje preko dobavljača putem mjenica, o čemu smo detaljno pisali. I tako je prikazivao manju zaduženost prema bankama. Kad je sve puklo, dobavljači trebaju isplatiti mjenice bankama.

8. Prijateljski fond mu dao pozajmicu od 117,5 milijuna kuna

Fond Nexus, u koji ulažu i mirovinski fond, umjesto da uloži u tvrtku Zagrebmontaža, 117,5 milijuna kuna dao je Agrokoru. Na kraju nisu vratili 45 milijuna kuna, pa je proširena istraga i na vodstvo fonda i na Todorića.

Najčitaniji članci