News

Komentari 2

'Zapad mora biti oprezan prema pravoj prirodi investicija Kine'

'Zapad mora biti oprezan prema pravoj prirodi investicija Kine'

Na pitanje BBC-a da li bi Zapad trebao zazirati od kineskih investicija, Blinken je kazao da SAD ne pokušava zaustaviti ili ograničiti Kinu nego da Zapad želi očuvati međunarodni poredak

Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je kazao da Zapad mora biti vrlo oprezan prema pravoj prirodi kineskih investicija u zapadne ekonomije te vrlo pažljivo razmotriti ulaganja u strateška dobra.

Spektakularni gospodarski i vojni uspon Kine u proteklih 40 godina je jedan od najznačajnijih geopolitičkih događaja u novijoj povijesti, uz bok raspadu Sovjetskog Saveza 1991. i okončanju Hladnog rata, piše Reuters.

Zapad nikako da se usuglasi oko politike prema Kini te se godinama premišlja koji stav zauzeti. Na Kinu se stoga ponekad više gleda kao na unosan izvor investicija, primjerice u vidu obveznica američke vlade, a nekada se vidi kao prijetnja globalnoj stabilnosti te se bojkotira njezina 5G tehnologija.

Na pitanje BBC-a da li bi Zapad trebao zazirati od kineskih investicija, Blinken je kazao da SAD ne pokušava zaustaviti ili ograničiti Kinu nego da Zapad želi očuvati međunarodni poredak zasnovan na pravilima uspostavljenim nakon Drugog svjetskog rata te se mora zapitati što u stvari stoji iza kineskih ulaganja.

- Mislim da moramo biti vrlo oprezni i zapitati se koja je točno prava priroda tih investicija. Ako Kina ulaže u strateške industrije, strateška dobra, to je nešto što zemlje moraju pomno razmotriti - rekao je Blinken.

Dan ranije je Europska komisija predstavila prijedlog uredbe kojom se nastoji riješiti problem kada strane tvrtke iz trećih zemalja uz pomoć državnih subvencija preuzimaju tvrtke u EU-u ili dobivaju poslove na javnim natječajima.

Pravila EU-a o tržišnom natjecanju, javnoj nabavi i instrumentima obrane trgovine igraju važnu ulogu u osiguravanju poštenih uvjeta za tvrtke koje djeluju na jedinstvenom tržištu. No, niti jedan od ovih alata ne odnosi se na strane subvencije koje njihovim primateljima pružaju nepravednu prednost prilikom preuzimanja tvrtki iz EU-a, sudjelovanja u javnim nabavama u EU-u ili sudjelovanja u drugim komercijalnim aktivnostima.

U Komisiji su istaknuli da nova pravila nisu usmjerena ni protiv jedne zemlje, ali je poznato da se kineske tvrtke često sumnjiče za dobivanje državnih potpora zahvaljujući kojima primjerice vrlo često daju najpovoljnije ponude na javnim natječajima u državama članicama.

Iako je uspon Kine zabrinuo Zapad, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ističe da je Kina stoljećima jedna od najutjecajnijih ekonomija na svijetu.

Kineski BDP po glavi stanovnika je od 10. do početka 15. stoljeća bio veći nego u Europi, a potom je nekoliko stoljeća bila najveće gospodarstvo svijeta. 

Najčitaniji članci